Appelplaatkoek

Appelplaatkoek

Appelplaatkoek een mooi stukje herfst gebak. Heerlijke verse nieuwe oogst appels en overheerlijk geroosterde hazelnoten.
Dit recept is redelijk groot, houd dat dus in de gaten. Hebben wij weer eens niet gedaan en hebben nu appelplaatkoek voor een weeshuis. We zijn het nu in mooie porties aan het invriezen
en hopen dat we het ook weer goed ontdooit krijgen. Zo hebben we toch nog wat heerlijke stukjes voor bij de koffie tegoed.
appelplaatkoek-jam-noten-erover

Mocht je denken.. 400 gr hazelnoten dat is best een dure grap.. wij hebben ze op de markt gekocht omdat het daar toch een stukje goedkoper is en de kwaliteit gewoon goed is.
Je hoeft ook niet specifiek geroosterde te kopen. Zet gewoon een koekenpan zonder olie of boter op hoog vuur en bak de hazelnoten onder heel veel omschudden toto ze goudbruin zijn.
Laat ze dan voor je ze gebruikt goed afkoelen anders word je deeg te warm.
appelplaatkoek-hazelnoten-roosteren

Ingrediënten:

  • 200 g gepelde geroosterde hazelnoten
  • 200 g bloem  plus extra voor het uitrollen
  • 100 g koude boter, in blokjes
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1.5 kg elstar of jonagold appels

vulling:

  • 200 g gepelde geroosterde hazelnoten
  • 100 g suiker
  • flinke scheut gembersiroop
  • 2 eieren
  • 1 tl kaneel
  • mespuntje kruidnagelpoeder
  • 200 g abrikozenjam

Bereidingswijze:

Maal voor het deeg de hazelnoten in de keukenmachine Voeg de bloem,boter,suiker, 1 ei en 1 el water toe.
Druk een paar keer op de pulse knop tot een samenhangend deeg ontstaat.
Als je de noten lekker grof houd in het deeg dan geeft dat een lekkere cruncy effect.
Neem het deeg uit de machine. Wees niet bang het blijft heel plakkerig. Kneed het deeg met natte handen tot een platte dikke plak
Wikkel het deeg in plastic keukenfolie en laat het ongeveer 2 uur in de koelkast opstijven.

In de tussen tijd kunnen we de rest vast klaar zetten/maken.
Maal voor de vulling 150 g hazelnoten (50 gr overhouden dus) met de suiker, gembersiroop, eieren, kaneel
en kruidnagelpoeder tot een dikke pasta in de keukenmachine. Doe deze in een bakje en zet koel weg.
Schil de appels, verwijder het klokhuis met een appelboor en halveer ze. Snijd de appelhelften in dunne plakjes en laat de plakjes tegen elkaar aan staan.
Laat de appel zolang je ze niet nodig hebt in een bak met koud water en citroensap staan tegen het bruin worden.

Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven
aanrecht tot een plak van 30×40 cm [of ter grootte van het bakblik).

Leg de deegplak op een bakblik bekleed met bakpapier. Je kan ook het deeg alvast op het bakpaier uitrollen omdat je het dan makkelijker in het bakblik krijgt.
Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak de deegbodem 15 min. in de oven. (blind bakken) Neem uit de oven en laat 10 min. afkoelen.

Bedek de deegbodem met een laag van de hazelnootpasta en leg hierop de halve gesneden appels. Druk ze opzij zodat de
plakjes dakpansgewijs liggen. Bedek zo de hele taart met appel. Bak de taart in
ongeveer 35 min. goudbruin en gaar. Laat de taart ongeveer 30 min afkoelen.
Verwarm de jam in een pannetje tot hij dun is en lepel de jam over de appels.
Hak de rest van de hazelnoten grof en strooi ze over de taart. Laat de taart afkoelen tot de
jam stevig is en snijd de taart in gelijke stukken.

Bereidingstijd:

  • bereiden:  50 minuten
  • oven:      50 minuten
  • opstijven: 120 minuten
  • afkoelen:   55 minuten

Voor:  12 personen
Type: gebak
Seizoen: Herfst
bron: delicious

Opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *