Atjar Tjampoer

Een klassieker uit de Indische keuken. Er zijn talloze recepten voor en ik heb voor onderstaande gekozen.
Atjar Tjampoer is misschien wel de meest bekende van de tafelzuren. Tjampoer betekend gemengd.
Dit is heerlijk bij pittige gerechten om je mond weer een beetje bij de tijd te brengen zeg maar.
atjar-tjampoer-komkommer-paprika-toevoegen
Ook lekker bij salades of koude vlees of visgerechten.

Ingredienten:
500 ml water
250 ml azijn
2 cm djahe
1 tl koenjit
3 fijngestampte kemirinoten
3 teentjes knoflook fijn gesneden
1/2 el mosterd
3 el suiker
1 el zout
8 koolbladeren fijn gesneden
8 wortels in dunne reepjes
1 rode paprika in dunne reepjes
1 komkommer, zaad eruit en in dunne plakjes

Bereidingswijze:

Azijn, water,djahe,koenjit,kemirinoten,knoflook en de mosterd aan de kook brengen.
Voeg beetje bij beetje de suiker toe maar wel blijven proeven, het moet een beetje zoet worden.
Daarna het zout erbij doen.

atjar-tjampoer-kemirinoten-stampen
Als het weer kookt voeg je eerste de wortel en de kool toe. Als het dan weer kookt de komkommer en de paprika.
Laat het ongeveer 5 minuten koken.
Af laten koelen in de pan en dan in een goed afgesloten wekfles of pot koel bewaren.

bron:
Indische keukengeheimen van Jeff Keasberry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *