Boeuf Stroganoff

Boeuf Stroganoff

Wij gingen vandaag zo’n echte klassieker maken … de Boeuf Stroganoff. Dat had ik al op Facebook aangekondigd waarop mijn schoonvader de telefoon oppikkte om op te merken dat we wel heel erg van het retro koken zijn ??. Hoezo retro…. dit soort gerechten worden niet oud.
stroganoff-ui-champignons-aanbakken
Zeker het mooie aan dit recept is dat ze eigenlijk steeds in een ander jasje gegoten word. Er zijn door de loop der jaren en misschien wel eeuwen zo ontstellend veel varianten gekomen dat niemand meer weet
wat het originele recept is. De oudste beschreven variant stamt uit 1861 en komt uit het boek “Classic Russian Cooking”. De leukste stroganoff recepten zijn misschien wel die uit Brazilië.. daar heet namelijk alles waar koffieroom en tomatenpuree in zit stroganoff.
In onze variant gebruiken we ribeye steak i.p.v. biefstuk. Ribeye is wat vetter en maakt het gerecht heerlijk sappig.
stroganoff-klaar-close

Bereidingswijze:
Bestrooi de reepjes ribeye met zout en peper en een beetje bloem.
Verhit de olie in een zware pan en bak het vlees in 2 minuten bruin. Let op het vlees moet echt bakken dus je pan moet heet en groot genoeg zijn om dat in 1 keer aan te kunnen.
Schep het vlees uit de pan en bewaar het in een bak of kom. Laat de boter smelten in dezelfde pan en fruit hierin op redelijk hoog vuur de ui, tot deze mooi kleurt.
Voeg de champignons en een snufje zout toe en bak omscheppend een paar minuten. Goed op hoog vuur houden. Voeg de tomatenpuree toe en bak eventjes mee, zodat de bliksmaak verdwijnt alhoewel dat tegenwoordig eigenlijk niet meer nodig is met tomatenpuree.
Strooi er de rest van de bloem erover en bak nog een minuut al omscheppend.

Schenk de bouillon en een flinke scheut wodka in de pan en breng het geheel al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes pruttelen om de bloem te laten garen.
Roer de zure room en naar smaak mosterd door de saus.
Voeg de reepjes biefstuk samen met het uitgelopen vocht bij de saus, roer en laat nog een minuutje mee sudderen.

Lekker met gebakken aardappels,rijst, pasta of brood…. eigenlijk kan je alles hier wel bij eten.

Ingrediënten :
2 el blanke olie
500 gram ribeye in mooie reepjes
25 gram boter
1 ui gesnipperd
250 gram kastanjechampignons in kwarten of zessen
1 tl tomatenpuree
1 el bloem
250 ml runderbouillon
125 ml zure room
2 tl mosterd
flinke scheut wodka

Voor : 4 personen
Soort : Hoofdgerecht
Tijd : 30 minuten
Herkomst : Rusland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *