Garmugia (= Italiaanse voorjaarsgroentesoep)

Ingredienten:
100 gr rundergehakt
25 gr pancetta of ontbijtspek in dobbelsteentjes
100 gr doperwten, liefst vers gedopt
1 kleine artisjok
350 gr groene asperges
2 nieuwe witte uitjes, of grove stengelui
2 eetlepels citroensap
olijfolie
Toscaans brood of stokbrood
1/2 liter bouillon (van tablet)
25 gr Toscaanse pecorino of Hollandse geitenkaas
zout, peper

Bereidingswijze:
Maak de artisjok schoon door alle harde bladen te verwijderen, de stengel af te snijden en de punten van de resterende blaadjes af te knippen.
Snijd de artisjok in parten en verwijder het hooi.
Haal niet te weinig blaadjes weg, de buitenste blijven te taai voor deze soep.
Doe de artisjokstukken in een kom met water en voeg het citroensap toe.
Maak de asperges schoon. Groene asperges hoeven meestal niet te worden geschild, maar controleer dit en snijd houtige uiteinden weg.
Snijd de asperges in stukjes.
Snipper de ui.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een ruime kookpan en bak de uitjes op matig vuur aan.
Doe de spekblokjes erbij en bak die even mee.
Voeg het gehakt in vlokjes toe en laat dit samen 10 minuten zacht bakken.
Giet de artisjokstukken af en doe ze, samen met de bouillon in de pan.
Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan 10 minuten koken.
Doe er dan de aspergestukjes, de verse doperwten, flink peper en eventueel naar smaak nog wat zout bij.
Breng opnieuw aan de kook en laat nu 30 minuten koken.
Snijd een paar sneden van het Toscaanse brood.
Verhit weinig olijfolie in een ruime koekenpan en bak het brood aan beide kanten krokant.
Schaaf de kaas in grove snippers.
Gebruik flinke soepkommen of diepe borden. Doe in iedere kom of bord een snee gebakken brood, strooi de kaassnippers erover en schep de groentesoep eroverheen.

Bereidingstijd: 45
Voor: 4 personen.
Bereiding: Koken
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Type: Soep
Seizoen: N.V.T.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *