gazpacho

Gazpacho

Gazpacho of in het Nederlands koude Spaanse tomatensoep.
Zeker als het warm is is deze soep erg goed te doen. Daarbuiten is het ook heel eenvoudig te bereiden zodat het je op warme dagen ook niet te veel zweet kost om een maaltijd op tafel te zetten.
Wij maken het meestal in een flinke hoeveelheid omdat de soep zelf erg goed in te vriezen is. Dan hoef je, als je het ontdooit hebt alleen nog maar wat verse groenten als garnering te snijden.

Ingrediënten :

1 komkommer
500 gr rijpe tomaten
2 kleine uien
sap van 1 kleine sinaasappel
1 teentje knoflook
1 tl paprika poeder
6 el olijfolie
2 el droge sherry
1 groene paprika
4 sneetjes brood
6 eetlepels olijfolie
200 ml tomatensap
2 el rode wijnazijn
snufje zout
snufje cayennepeper

Bereidingswijze :
Komkommer (schillen mag hoeft niet) doormidden en de zaadlijsten eruit halen met een kleine lepel. Komkommer in grove stukken snijden.
Tomaten in grove stukken snijden en 1 tomaat in kleine stukjes voor de garnering later bewaren. 1,5 ui in grove stukken.
Als garnering de groene paprika klein snijden en 0,5 ui snipperen.
De tomaat, ui, knoflook ,azijn, paprikapoeder, helft van de olie en komkommer in een blender doen en daarbij doe je de sherry, tomatensap en sinaasappelsap. Alles goed laten blenderen (weet niet of dat een echt woord is maar je begrijpt wat ik bedoel).
Goed op smaak brengen met de cayennepeper en zout. Eventueel ook wat grof gemalen zwarte peper erbij doen als je dat lekker vindt. Het mag best lekker pittig worden.
De soep in een afsluitbare schaal of bak in de koelkast goed laten afkoelen.

Snijd nu het brood in stukjes van een cm en doe de rest van de olie in een koekenpan. Goed heet laten worden en het brood bakken tot je croutons hebt. De croutons uit laten lekken op keukenpapier.

Opdienen :
Soep in terrine schenken en eventueel ijsblokjes in soep doen.
Schaaltjes met garnering erbij zetten.
Aan tafel soep opscheppen en naar eigen smaak garneringen toevoegen.

Type : voorgerecht
Personen : 4
Bereidingstijd : 40 min

Opmerkingen

  • Als je dat lekker vindt…..moet stam + t zijn = tegenw.tijd. Oeps! Dan: 2 x 6 el olijfolie in de ingrediëntenlijst?? Nee toch?
    In de bereidingswijze is de groene paprika verdwenen.

    Ga ‘m zo maken. Je hoort nog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *