Gekonfijte sinaasappel schillen

Oh ja……die christmaspudding van vorig jaar. Nou de ingrediëntenlijst is eindeloos maar te doen. Bijvoorbeeld bij de Woodleaf shop kan je een hoop krijgen alleen op een ding na. Gekonfijte sinaasappel schillen.
Gek hoor, volgens mij deed mijn vader (papa Proeven dus) die vroeger toch altijd in zijn oliebollen ??? Na een strooptocht langs de bekende supermarktketens en aanverwante
dus maar laten zitten, maar een beetje knagen bleef dat wel. Nou even googelen dan maar en wat blijkt, heel makkelijk te maken.
03-kon-schil-zesteur kon-schil-close

Bereidingswijze:

Men neme sinaasappelschillen (duhu) en suikerstroop.
Nou had ik nog suikerstroop staan van een eerder baksel maar dat zelf maken is eigenlijk de moeite van het vermelden niet waard, gelijke delen water en kristalsuiker oplossen in een pannetje,
dat kunnen we allemaal. De verhouding voor de gekonfijte schillen is 1 deel schillen op 4 delen suikerstroop. Dus ik had nog 300 gram suikerstroop…….moet je toch ineens denken,
rekenen is niet het allerbeste punt. Denk, denk, denk…..300 gedeeld door 4 is 75, ah……75 gram schillen dus. Aan de andere kant komt het ook niet zo erg nauw.
Vijfenzeventig gram schillen dus, dus heel optimistisch 2 sinaasappels schoongeboend, kan gewoon met handzeep of afwasmiddel en begonnen met zo’n sliertjestrekgeval (meneer Proeven
noemt dat heel luxe een zesteur, nou is dit geen heel sjiek geval maar gewoon van dat bekende Zweedse warenhuis, in zo’n setje met een appelboor en een boterbolletjes maak ding).
Jee, valt dat tegen, er komt ongeveer 10 gram sliertjes van 1 sinaasappel af………de dunschiller geprobeerd maar dan krijg je erg veel wit, en wit is bitter dus niet lekker.
De rest van de sinaasappels ook geboend en 75 gram sliertjes bijelkaar gesprokkeld.

Goed, je schilletjes moet je vervolgens 3 keer koken om het bittere eraf te krijgen. Doe je schilletjes dus in een zeef die je in kokend water hangt. Niet heel nodig, wel lui, dan hoef je niet iedere keer
af te gieten. De eerste keer koken wordt je water in no-time vies, dus zeef eruit, spoelen en vers water pakken. Na 3 keer opkoken spoel je je schillen nog een keer goed af en
doe je ze (los) in de suikerstroop. Aan de kook brengen (let op wat je doet want om een of andere reden is suikerstroop echt heel heet en kan je jezelf lelijk verbranden).
Het geheel ongeveer een klein half uurtje zachtjes laten koken, en de schilletjes eruit halen en op een bakpapiertje laten drogen. Dat drogen duurt lang, heel lang. Ongeveer een nacht, maar dan heb je ’s ochtends
een hele pot vol met lekkere schilletjes die je voor vanalles kunt gebruiken.
De suikerstroop kwam bij mij al uit de vriezer dus die heb ik weggegooid maar als je hem “vers” maakt kan je hem gewoon bewaren en gebruiken als saus in bijvoorbeeld yoghurt, of je doet lekker
een scheutje in je cakebeslag.

Ingrediënten:

300 gram suikerstroop
75 gram sinaasappelschillen (met zo min mogelijk wit).

Opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *