Hartige aspergetaart - Smullen maar

Hartige taart van witte en groene asperges

Hartige taart van witte en groene asperges
Mevr. Proeven had bij onze plaatselijk groente-dealer een mooi partijtje witte AAA asperges op de kop getikt.
Nu hadden we vorige week al de klassieker met hollandaisesaus gegeten, dus wilde we wat anders. Bij het boodschappen doen in Duitsland liepen we ook nog tegen een mooie bos groene spargels (asperges) aan.
Tja.. een gerecht met beide dan maar. We hadden al eens een hartige taart met groene asperges gemaakt, dus bij deze de  variant hartige taart van witte en groene asperges.

aspergetaart uit de oven
aspergetaart uit de oven

Ingrediënten:

  • 500 g groene asperges
  • 1000 g witte asperges
  • 500 g aardappelen
  • zout en peper
  • paar vellen filodeeg (1 pak van 225 g)
  • 100 g boter (gesmolten)
  • 100 g pittige kaas (old Amsterdam o.i.d.)
  • 3 vrije uitloop eieren (als je dat kunt en wilt betalen)
  • 3 dl slagroom
  • vers geraspte nootmuskaat
  • 125 g spekblokjes

Bereidingswijze:

De aardappelen schillen en in stukken snijden en in een pan met ruim water doen.
De asperges schillen / schoonmaken*. Het schoonmaken gaat het makkelijkst als je de asperge op een snijplank legt en er met een dunschiller langs gaat.
De onderkant (het hout) breek of snij je af. Van de witte asperges haal je een extra stuk van de onderkant af en deze stukken doe je bij de
aardappels in de pan. Deze pan zet je op hoog vuur.
In een andere pan met kokend water blancheer je de asperges.
Bak de spekblokjes uit tot ze lichtbruin zijn. Doe ze daarna uit de pan op een keuken papiertje om het ergste vet eraf te krijgen.

Als de aardappels gaar zijn dan maak je er puree van. De stukken asperge die meegekookt zijn snijd je heel fijn en doe je door de aardappel puree.

Puree maken
Puree maken

Meng de kaas door de aardappel puree. Klop dan de eieren met de room door elkaar en voeg dit toe aan de aardappel/asperge/kaas puree. De spekblokjes mogen er nu ook doorheen.
Al met al word het een lekker soppige massa. Breng op smaak met zout en peper en flink wat vers geraspte nootmuskaat (goed proeven, is erg flauw van zichzelf).

Verwarm de oven vast voor op 200 graden of 180 hete-lucht.
In een ovenschaal leg je bakpapier en die bekleed je dan weer met het filodeeg (ongeveer 5 lagen). Het hoeft helemaal niet netjes te worden, mag er best een beetje “rustiek” uitzien.
Laat het filodeeg net beetje over de randen heen hangen.
Het filodeeg besmeer je dan met gesmolten boter.

filodeeg in vorm
filodeeg in vorm

Giet het puree mengsel over het filodeeg en verdeel het gelijkmatig. Vouw de randen filodeeg omhoog zodat je een opstaand randje krijgt.
Leg nu de asperges in de puree, beetje om en om voor het gezicht. Druk ze een beetje in de puree zodat ze wel een beetje vastliggen.
Besmeer de asperges met de rest van de gesmolten boter.

Bak de taart in ongeveer 20 minuten gaar of totdat de bovenkant lekker bruin is. Laat de taart 10 minuten staan voordat je hem serveert.

*tip: van de schillen en de stronkjes van de asperges kan je ook een heerlijk bouillon trekken.


Bereidingstijd: 70 minuten
Bereiding: bakken
Type: Hoofdgerecht / lunchgerecht
Seizoen: Lente
Land: Nederland

Hartige taart van witte en groene asperges

Deze diashow vereist JavaScript.

Summary
recipe image
Recipe Name
Hartige taart van witte en groene asperges
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

About the author: Mnr Proeven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

twee + vier =