Jachtschotel

Jachtschotel

Jachtschotel, ik vond dat als klein kind niet erg lekker. De combinatie warme appel met vlees een aardappel is niet 1 van mijn favorieten.
Onderstaand recept van Rene Eikelenkamp heeft mij voor de oplossing. De appel gaat er namelijk niet door maar word erop gelegd en dan gebruneerd.
Een recept voor als het buiten guur is, de open haard aan en een goed glas rode wijn erbij. Wij maken altijd extra veel omdat je ook het ook heel prima kan invriezen.
Klaar close-up

Voor 6 personen
Ingrediënten:

800 g sukadelapjes of magere runderlappen, in dobbelstenen
2 eetlepels bloem
2 eetlepels olie
100 g boter + een beetje om in te vetten
50 g spekblokjes
2 uien, gesnipperd
4 kruidnagels
10 jeneverbessen, gekneusd (doosje a 12 g)
2 laurierblaadjes
300 ml rode wijn
2 plakjes ontbijtkoek, in dobbelstenen
900 g aardappelpuree (zelfgemaakte)
2 appels, geschild en in ringen
2 beschuiten, verkruimeld

Bereidingswijze:
Vlees Bloemen

Stap 1: Bestrooi het vlees met de bloem; schud de overtollige bloem eraf. Laat in een braadpan de olie en de helft van de boter heet worden en bak hierin het vlees goudbruin. Schep de spekblokjes en de gesnipperde uien erbij en laat ze even meebakken tot de spekjes lichtbruin kleuren. Voeg de kruidnagels, de jeneverbessen en de laurier toe en breng het gerecht op smaak met zout en (versgemalen) peper.
Ui erbij

Stap 2: Schenk de rode wijn bij het vlees in de pan en roer even goed door. Plaats de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2 1/2 uur op een laag vuur sudderen. Roer het vlees regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Voeg, wanneer het vocht te veel verdampt en het vlees nog niet gaar is, wat water toe.

Stap 3: Schep de ontbijtkoek bij het vlees in de pan en laat het nog een halfuur zachtjes doorkoken. Verwarm de oven voor op 250 °C.

Stap 4: Vet de ovenschaal in met boter. Schep het stoofvlees met alle ingrediënten en het stoofvocht in de schaal en bedek het met een laagje aardappelpuree.

Stap 5: Leg daarop de plakken appel en bestrooi met de verkruimelde beschuit.
Klaar voor de oven

Stap 6: Zet de jachtschotel ongeveer 15 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
Klaar

Tip 1:
Gebruik voor het bakken van het vlees een mix van olie en boter. De olie kan hoger verhit worden en daardoor schroeit je vlees sneller dicht. De boter geeft een mooie bruine kleur en een lekker smaakje.

De allerlekkerste aardappelpuree:
Puree knijpen

Kook 1 kilo kruimige aardappelen 20 minuten in water met zout naar smaak.
Verwarm intussen 200 ml volle melk met 100 g boter en een mespunt (versgeraspte) nootmuskaat. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met het warme melkmengsel.
Roer er op het laatst 2 eieren door om de aardappelpuree lekker smeuïg te maken.

Tip 2:
Kleine porties

Voor kleine porties verdeel je een grote ovenschaal met aluminium folie in tweeen en daar onder een reep bakpapier. Als het dan klaar is kan je de porties erzo uit tillen en in een vriezerbakje of zakje doen.

Deze diashow vereist JavaScript.

About the author: Mnr Proeven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

12 − 9 =