babi ketjap op het bord

Javaanse babi ketjap

De Javaanse babi ketjap hebben wij voor het eerst gegeten bij Warung Adinda in Hilversum en toen zelf op zoek gegaan naar het recept. Wat dit recept onderscheid van de andere babi ketjap die wij kennen is de steranijs.

babi ketjap op het bord


babi ketjap ingredienten
Ingrediënten:

1 pond hamlappen
1 grote ui (of 2 kleintjes)
zout
peper
1 steranijs
1 stukje gember (geraspt of fijn gesneden)
ketjap manis (gebruik wel goede en niet die bekende van dat gele label, want ide is veel te zout)
klein beetje suiker
Beetje water

Bereiding:

De hamlappen in stukjes snijden, de ui fijn snijden.
De hamlappen even in een beetje olie in de pan aanbraden, daarna de ui erbij doen en weer even laten aanbraden.
Beetje water toevoegen, daarna de ketjap. Ik kan niet precies zeggen hoevlee ketjap, dat gaat een beetje op gevoel.
Vervolgens de rest van de ingredienten toevoegen, let op dat je de steranijs heel laat, die moet je namelijk aan het eind terug kunnen vinden.
Dit alles laat je een uur tot anderhalf uur gaar stoven. Wel op blijven letten, als het te droog word weer een beetje water toevoegen.

Lekker in iedere rijsttafel

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Javaanse keuken
Voor:
4 personen

Deze diashow vereist JavaScript.

Summary
recipe image
Recipe Name
Javaanse babi ketjap
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

About the author: Mnr Proeven

4 comments to “Javaanse babi ketjap”

You can leave a reply or Trackback this post.

  1. Vidja - 2 maart 2013 at 10:21 Reply

    Lekker, ik maak dit gerecht al sinds mijn studententijd, 20 jaar geleden, maar dan wel met ketjap medja, zout kun je dan achterwege laten want dat zit al in de medja. Klein beetje citroenschil mee laten stoven is ook heel lekker.

  2. Meneer Proeven - 2 maart 2013 at 10:52 Reply

    Wij zullen de variant met de citroenschil ook eens proberen. Bedankt voor de tip.

  3. Ronald - 20 april 2014 at 13:10 Reply

    Lekker, wel ook wat knoflook erbij gedaan. Helaas toch de ketjap met het gele etiket gebruikt, daarom toch iets minder lekker dan van mijn lokale Indonesisch restaurant. Volgende keer maar eens goede ketjap bij de toko halen. Had wel gula djawa gebruikt voor het beetje suiker.

    Denk wel dat zo’n hele steranijs ook voldoende is voor een hele kilo hamlappen. Heb het idee dat de steranijs het missende ingrediënt was dat ik zocht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × vijf =