Curry kasjmir

Kip curry uit Kasjmir

De Indiase keuken is tegelijk heerlijk maar ook erg complex. Je hebt altijd een enorme berg aan ingrediënten nodig.
Voor een flink deel kan je ook nog eens op zoek omdat de reguliere supermarkt het niet heeft. Dat wordt tegenwoordig wel iets beter.
kasjmir-pruttelen

Gelukkig zijn er ook redelijk eenvoudige gerechten zoals de onderstaande curry. De kip curry uit Kasjmir is heerlijk en met een uurtje klaar. Als je dan ook nog de chapatti’s in de vriezer hebt, heb je in sneltreinvaart een heerlijke maaltijd op tafel staan.

Ingredienten:

  • 4 el blanke olie zoals arachideolie of zonnebloem
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 kruidnagels
  • 6 groene kardemom peulen (deze kent bijna iedereen wel)
  • 2 zwarte kardemom peulen (hiervoor moet je naar de speciaalzaak of gekruid.com, is echt iets anders dan de groene)
  • 1 middelgrote ui
  • 15 gr verse gember (geschild)
  • 6 tenen knoflook (gepeld)
  • zout
  • 1.5 tl chilipoeder (mag ook paprika poeder zijn)
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen koriander
  • 3 middelgrote tomaten
  • 650 gr kippendijen (of andere grote kip delen)

Bereidingswijze:

Olie verhitten in een grote braadpan. Voeg de hele specerijen toe. Laat deze ongeveer 15 seconden lekker spetteren in de olie.
Ui toevoegen en laten fruiten tot deze goudbruin is.
Pureer ondertussen de knoflook en de gember met een beetje water in een blender of met een staafmixer tot een gladde dunne pasta.

kasjmir-kip-chapati-groenten
Doe dit ook in de pan en bak het net zolang mee tot het water verdampt is en de pasta minimaal 30 seconden heeft gebakken.
Nu kan de rest van de gemalen / gedroogde specerijen erbij en ook een snuf zout.
Dit alles goed verwarmen onder regelmatig roeren tot de olie uit de massala (= sjiek woord voor de kruidenpasta die je net gemaakt hebt) komt. Kan wel een minuut of 15 duren.

Schenk er 200 ml water bij en breng het weer aan de kook. Voor de zekerheid weer even proeven en eventueel nog meer op smaak brengen.
Nu kan de kip erbij en laat het geheel een minuut of 25 pruttelen met de deksel op de pan.
De tijd kan verschillen wanneer je bouten of alleen kippenvlees gebruikt. Kwestie van opletten dus.

Als het te dik is voeg je water toen en als het na 25 minuten nog te vochtig is laat je het nog even pruttelen zonder de deksel om het overtollige vocht te laten verdampen.

Dit gerecht is heerlijk met bijvoorbeeld chapatti’s (soort indiaase roti) en bijvoorbeeld Undhiyo uit Gujarat, maar kan natuurlijk ook met rijst.


Bereidingstijd: 60 minuten
Bereiding: smoren
Type: Hoofdgerecht
Land:India

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *