kleine loempia

Kleine loempia

Wie kent het niet, je loopt in de stad of op een jaarmarkt ofzo en daar staat ‘ie………het loempiakraampje. Hmmmmm lekker maar een loempiaatje nemen. Is dat nou moelijk ??
Welnee, met een paar goede tips en tricks kan iedereen zijn eigen kleine loempia (of oriëntal pancake) maken.

kleine-loempias-mengen

Ingrediënten: 

Loempiavellen (bij de toko of grote supermarkt in de vriezer), rustig een nachtje laten ontdooien in de koelkast dus niet in de magnetron ofzo
1 pakje (100 gram) soe-oen (= vermicelli van mungo-bonen, ook bij de toko of evt. bij een grote supermarkt)
5/6 stevige wortelen
teentjes knoflook (naar smaak)
750 gram kalfs of kipgehakt
100 gram kleine garnalen
1 bouillonblokje
peper, zout en paprikapoeder
1 ei (om je vellen dicht te plakken)

Nou hoe dan………..

Bereidingswijze:

Water koken en van het vuur afhalen, hier de soe-oen ongeveer een minuutje in weken. Afgieten in een zeef, niet in een vergiet, die gaatjes zijn te groot, ligt de helft in je gootsteenputje.
Kleinknippen(maar een kleine tip, ik strand altijd met een schaar die zo ongeveer vastgeplakt zit in een enorme bos kleverige slierten, een grote (plastic of kunstof) snijplank en een mes
gaat veel beter).
Wortels en knoflook raspen en mengen met het gehakt en de soe-oen. Dit mengsel op smaak brengen. Dit is de eerste paar keer best lastig maar geloof mij nou maar, er mag best veel bouillonblok, peper,
zout en paprikapoeder in. Proeven kan maar is heel moeilijk (natuurlijk geen rauw gehakt aan kinderen, bejaarden en zwangere dames voeren….), kruid gewoon maar lekker want je ingrediënten zijn heel flauw.

Daarna je boeltje opruimen, man of grote kinderen vinden en gezellig met zijn allen aan de keukentafel loempia’s vouwen.

Hoe doe je dat vouwen……..(zie ook de foto gallery)

kleine-loempias-vouwwijze-0

Je neemt een velletje van de stapel, soms moet je best een beetje trekken maar dat kan, het is heel vreemd spul wat best wel wat kan hebben. De rest van de velletjes bewaar je onder
een vochtige theedoek (zonder wasverzachtergeurtjes) of vochtig keukenpapier. Je legt een velletje met de punt naar beneden op een vlakke ondergrond (dus als ruitje), je legt op een paar centimeter van de
punt van het velletje wat het dichtst bij je ligt een hoopje vulling. Pak dat puntje op, sla over de vulling, vouw de zijkanten naar het midden en rol door. Als het goed is heb je nu iets
wat op een loempia lijkt, dichtplakken met losgeklopt ei en voila.

In beginsel is het even aanvoelen hoe het werkt maar als je eenmaal de slag te pakken hebt schiet je heerlijk op. Het allerleukste is natuurlijk om meteen de frituur aan te zetten en te proeven
(180 graden totdat ze mooi goudbruin zijn) !!

Nog wat losse opmerkingen.

Dit recept is genoeg voor ongeveer 40 grote of 100 kleine loempia’s (dat zijn de vellen van 25 bij 25 centimeter), voor een verjaardag ofzo zijn de kleinere vellen meer geschikt, dan heb je dus (logisch)
meer vellen nodig.
Eet je geen garnalen, maakt niet uit, neem je wat meer vlees.
Wij hebben het recept meerdere malen gemaakt en vinden kipgehakt het lekkerst, natuurlijk kan kalfsgehakt of tartaar ook, wel opletten dat het niet al te vet gehakt is anders krijg je zo’n zompige loempia (jakkes).
De soe-oen kan je niet weglaten, op een of andere manier wordt je vulling dan erg zwaar en compact.

 

Voor: ongeveer 40 grote loempia’s of 100 kleine

Succes !

Deze diashow vereist JavaScript.

About the author: Mevrouw Proeven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

twaalf − acht =