mac and cheese

Mac and Cheese of Macaroni en kaas

Macaroni en kaas aka Mac and Cheese, aka ‘a pie called macaroni’ etc etc..
Heel erg lekker maar gek genoeg nog nooit zelf gemaakt. Hoog tijd dus.

Een pasta gerecht dat niet Italiaans is..of toch wel..
Van oorsprong wel een Italiaans gerecht genaamd ‘parmezaan en pasta’ en werd als eerste genoemd in een van de
oudste middeleeuwse kookboeken ter wereld.. de Liber de Coquina (het boek van koken/kokerij)

mac and cheese
mac and cheese

Wij kennen het eigenlijk alleen uit de U.S. omdat het daar oud president Thomas Jefferson het ooit eens in Italië had gegeten en het heerlijk vond.
Om nog een heel lang verhaal kort te maken. de amerikanen hebben het gerecht geadopteerd en veranderd.

Ingrediënten:

  • 400 gr grano padano (mag ook andere kaas zijn.)
  • 500 gr macaroni
  • 1.4 lt melk (wij hebben helft volle en helft halfvolle gebruikt)
  • 115 gr boter
  • 6 sneetjes wit brood in kleine stukjes (mag zonder korst maar ook met)
  • 50 gr bloem
  • olijfolie
  • Naar smaak:
    • gemalen nootmuskaat
    • gemalen peper
    • cayennepeper
    • zout

Bereidingswijze:

Vet een grote ovenschaal, of meerdere kleine in met boter.
Het brood in een schaal en de hierbij doe je 30 gr gesmolten boter. De boter niet bruin laten worden. Dit even mengen.. niet kneden.
Als je het lekker vindt kan je ook nog een flinke scheut olijfolie door het brood mengen.

In een grote pan verwarm je de melk. In een andere pan verwarm je de rest van de boter. Als de boter bubbelt (niet bruin) doe je de bloem erbij.
Zet het vuur laag en verwarm dit onder constant roeren nog 1 minuut tot het een dikke pap is. Je bent in het feite een roux aan het maken.
Giet nu beetje voor beetje de hete melk erbij en blijf heel goed roeren. Dit laat je zachtjes doorkoken tot het dik is.

Haal de pan van het vuur en voeg de cayennepeper, nootmuskaat, peper en zout toe. Vervolgens doe je ongeveer 300 gr van de kaas erbij en roert het goed door.

Breng een pan met water aan de kook en kook hier de macaroni in. Laat de macaroni niet te gaar worden, omdat deze nog in de oven gaat.
Houd ongeveer 2 derde van de originele kooktijd op de verpakking aan.

De oven vast voor verwarmen op 180 gr (hete lucht).
Macaroni na het koken heel goed koud spoelen. Goed uit laten lekken en daarna door de kaassaus mengen.
Giet het mengsel in de ovenschaal of schalen. Dan de rest van de kaas over de schalen verdelen.
Als laatste verdeel je de stukjes brood erover en misschien nog wat olijfolie erover heen sprenkelen.

Zet de schaal in de oven en bak het ongeveer 30 minuten. Regelmatig kijken of je toplaag niet verbrand.

TIP: Je kan het ook goed invriezen.

mac and cheese invriezen
mac and cheese invriezen

Bereidingstijd: 60 minuten
Bereiding:  bakken
Land: U.S.A

Mac and Cheese of Macaroni en kaas

Deze diashow vereist JavaScript.

Summary
recipe image
Recipe Name
Mac and Cheese of Macaroni en kaas
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

About the author: Mnr Proeven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

10 − 4 =