Perfect gebraden kip

Perfect gebraden kip

De perfect gebraden kip, bestaat dat eigenlijk wel. Meneer en Mevrouw Proeven doen een poging.
Om te beginnen kan het met de kip zelf niet mis (denken wij). Deze komt van de Lindenhoff in baambrugge. Deze komt van het franse kippenras “Le braconnier du Roy”.
gebraden-kip

Een klein beetje wiki:

gebraden-kip-klaar

Perfect gebraden kip

De “Le braconnier du Roy”
Omdat er in het voer van scharrelkippen geen groeibevorderaars zitten verwerkt worden duurt het afmestproces gemiddeld 2 keer zo langs als dat van een niet-scharrelkip Door het langer duren van dit proces krijg je een stevig stuk kip met een vollere smaak.

De rest van de

Ingredienten:

  • Halve citroen
  • Paar takjes tijm
  • Paar blaadjes salie
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie
  • Paar teentjes knoflook
  • Half glas witte wijn

Bereidingswijze:

Spoel de kip desgewenst met een beetje azijn en koud water af, maar zorg dat ie weer goed droog word.

Vul de kip met de salie,citroen,tijm,knoflook en strooi er wat zout bij.

Daarna bind je de kip zodat deze goed zijn vorm behoud tijdens het braden.

Leg de kip op een snijplank en haal garen onder het stuitje door en kruis deze bij de poten over elkaar.

Leid de garen via de binnenkant van de poten naar de voorkant en sla het om het uiteinde van de vleugels. Draai de kip om zodat zijn rug boven ligt en kruis de garen. Trek het voorzichtig aan, net stevig genoeg om de vleugels tegen het lijf te drukken. Vergeet niet een knoopje erin te doen 😉

Leg de kip in de ovenschaal welke je van te voren met een flinke scheut olie en wat van de tijm en salie hebt bedekt.

Bestrooi de kip met flink wat zout en peper en dan besprenkelen met olijfolie.

Braad de kip ca. 20 minuten in de oven op 200 graden. Verlaag hierna de temperatuur naar 180 graden en giet een half glas witte wijn in de ovenschaal. Braad de kip nu nog 25 minuten verder.

Haal de kip uit de oven en meet de temperatuur met een oven thermometer in de borst. Deze moet tussen de 65 en de 68 graden zijn. Snijd dan de poten eraf en snijd een gat in de rug.De poten leg je weer terug in de ovenschaal en deze gaan nog voor ongeveer 15 minuten terug in de oven. Houd ondertussen de borst warm.**

Meet aan het einde van de braadtijd de poten tegen het bot. Deze moet tussen de 75 en de 82 graden zijn.

Snijd de borst aan en begin bij de vleugels. Het vlees moet mooi wit en sappig zijn. Snijd de poten bij het gewricht doormidden.

**Tip:

Omdat niet iedere kip hetzelfde is, zeker qua gewicht moet je even goed kijken als je de poten eraf snijd halverwege .Als de borst toch nog een beetje rood is doe je de borst ook gewoon die 15 mee terug in de oven.

Dit recept is geïnspireerd door de perfect gebraden kip uit la cucina Italiana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *