Pikante Vietnamese vissoep (canh chua ca)

Ingredienten:
300 gr kabeljauwfilet – 2 tenen knoflook – 5 el Nuoc Mam vissaus – 1 dl water – 1 L koud water – 50 gr tamarinde – 2 sjalotten – 1 Spaans rood pepertje – 3 sprieten vers citroengras – 1 vleestomaat – 2 schijven ananas – 1 blikje bamboescheuten – 2 el olie – 1/2 el suiker – 50 gr tauge – 1 bosuitje – 2 el verse munt, fijngehakte – 1 tl versgemalen zwarte peper en zout.

Bereidingswijze:
Snijd de kabeljauw in blokjes en pers de knoflook boven een kom uit. Roer er eenvijfde deel van de nuoc mam en peper door en schep de blokjes vis erdoor. Laat dit circa 15 minuten staan. Week de tamarinde circa 15 minuten in heet water. Hak het sjalotje fijn. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper in dunne reepjes. Snijd de sereh in stukken. Ontvel de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de ananas schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de bamboescheuten in reepjes. Wrijf de tamarinde boven een kommetje door een zeef.

Verhit de olie in een wok en fruit de sjalot met de sereh en de helft van de peperreepjes even aan. Bak de tomaat en suiker even mee. Schep de ananas en bamboe erdoor en bak alles circa 2 minuten. Voeg de tamarinde, de rest van de Nuoc Mam en het koude water toe. Breng dit aan de kook. Voeg de blokjes vis met de marinade toe. Kook de vis in circa 5 minuten zachtjes gaar. Warm de tauge en de rest van de peperreepjes nog even mee.

Snijd het bosuitje in dunne ringetjes en roer deze met de munt vlak voor het opdienen door de soep.

Bereidingstijd: 45
Voor: 4 personen.
Bereiding: Koken
Gang: Voorgerecht
Keuken: Vietnamees
Type: Soep
Seizoen: n.v.t.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *