undhiyo

Undhiyo uit Gujarat

Undhiyo uit Gujarat is een recept uit.. je raad het al.. Gujarat.
Het is eigenlijk een herfstgerecht, maar omdat het deze lente meer op herfst lijkt kan het geen kwaad lijkt ons.
undhiya-groenten-gesneden
Origineel werd het grecht in een enorme stoofketel gedaan en werd er met een groot mes op ingehakt. Dit om de masala diep in de groente te krijgen.
Wij begrijpen dat lastig word om met een groot mes erop los te hakken in je eigen keuken en bij deze het ‘beschaafde’ recept.

Opmerking: Wij hadden moeite om aan het ajowanzaad te komen. Bij verschillende winkels geweest waaronder een grote aziatische supermarkt en een gespecialiseerde
Indiase winkel maar geen geluk. Wij hebben de ajowan door tijm vervangen. Als iemand een adres weet waar het wel te krijgen is dan horen we dat graag.
undhiya-klaar

Ingredienten:
5 el plantaardige olie
1/4 el asafoetida
2 tl mosterdzaad
1 middelgrote aardappel (geschild en blokjes van 4 cm)
4 kleine aubergines (hele kleintjes)
1 middelgrote koolraap (geschild en in plakjes van 2.5 cm)
1 middelgrote zoete aardappel (geschild en blokjes van 4 cm)
2 handjes toovarbonen (diepvries aziatische supermarkt) of tuinbonen en/of doperwtjes

Masala:
20 gr verse gember geschild
2 grote tenen knoflook
1 a 2 verse chilipepers zonder zaad
1 el citroensap
40 gr verse koriander (gehakt met steeltjes en blaadjes en beetje apart houden voor garnering)
4 tl gemalen koriander
2.5 tl gemalen komijn
1.5 tl ajowanzaad (lastig te krijgen en kan vervangen worden door tijm)
3 a 4 tl zout
1 el suiker
1 el geroosterde pinda’s (gemalen)
75 gr geraspte kokos (vers,diepvries of gedroogd en beetje apart houden voor garnering)

Bereidingswijze:
Het beste is om te beginnen met de masala. Dit kan je namelijk goed van te voren maken. (wel koel bewaren)
Pureer met een blender of keukenmachine de gember, pepers, citroensap en een scheutje water tot een pasta.
Doe de koriander hierbij en zet de blender nog heel even aan tot de koriander nog wat grof gehakt is.
Roer de rest van de masala ingredienten erdoor en proef het geheel. Het moet best flink zout zijn omdat de enorme hoeveelheid groente deze absorbeert.

Verhit de olie een liefts zo groot mogelijke braadpan. Bak de asafoetida ongeveer 20 seconden en doe dan het mosterdzaad erbij. Zodra het mosterdzaad begint te springen voeg je
de masala erbij. Goed doorroeren en doe dan de groente erbij.
Schenk er nu 200 ml water bij en breng het aan de kook. Leg de deksel op de pan en laat het ongeveer 25 minuten stoven. Vergeet niet af en toe te roeren.
Controleer of alle groente gaar zijn, zo niet laat het gerust nog een paar minuten opstaan. Als de groente gaar zijn voeg je de bonen toe. Verwarm dit nog ongeveer 3 minuten door.

Serveer met als garnering de resterende kokos en koriander.

Voor: 6 personen
Tijd: 120 minuten
Tip: lekker met Chapatti en Indiase kip met paprika in zure room

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *