Varkensfilet met tuinerwtenpuree in deegkorst

Varkensfilet met tuinerwtenpuree in deegkorst

Naar een idee uit een Italiaans kook magazine, maar dan natuurlijk een beetje van Maggi en een beetje van onszelf. Een overheerlijke varkensfilet met tuinerwtenpuree in deegkorst.

Het is wel een flink tijdrovend gerecht, je doet er namelijk al met al zeker een uur of 3 over.
Maar het resultaat maakt het wel dik en dik goed
Serveren met witte rijst en een goed glas stevige rode wijn.

Varkensfilet met tuinerwtenpuree in deegkorst
Varkensfilet met tuinerwtenpuree in deegkorst

 

Ingredienten:

  • 500 gr bloem type 00 voor pizza
  • 300 gr gepelde tomaten
  • 150 gr diepvries tuinerwten (of verse)
  • 7 gr verse gist (of 3 g gedroogde)
  • 4 varkensfilets a 250 gr iederVoor de rest:
  • laurier
  • rozemarijn
  • salie
  • peterselie
  • knoflook
  • mosterd
  • droge witte wijn
  • sjalotten
  • suiker
  • pijnboom pitten
  • olijfolie van goede kwaliteit
  • zout en peper

Bereidingswijze:

Wrijf de varkensfilet’s in met peper. Verdun 1 tl mosterd met een scheutje witte wijn en bestrijk hiermee de varkensfilet’s.
Hak een bosje salie, een bosje rozemarijn en 1 laurierblaadje fijn en bestrooi het vlees met het haksel.
Dek af met vershoudfolie en laat een paar uur in de koelkast marineren.
Doe de erwtjes in een pan met 1.4 liter water, 2 ongepelde knoflook tenen, 1 sjalot in ringen, 2 el olie en wat peper.
Breng het geheel aan de kook, doe een deksel op de pan en kook de erwtjes ca. 10 minuten op laag vuur.

Het deeg:
Doe de bloem, de gist, 1 e1 olie en een snufje suiker in een kom. Voeg al knedend beetje bij beetje 300 ml water en een snuf zout toe.
Kneed het geheel tot een glad en zacht deeg en laat het afgedekt rijzen tot het volume verdubbeld is (ca. 1 uur).
Kneed het opnieuw door met een beetje bloem en laat opnieuw rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Bestrijk het vlees met olie, bestrooi het met zout.
Leg 2 filets op elkaar en zet deze vast met cocktail prikkers en zet het ca. 40 minuten in de oven. (let op bij dunne filets iets minder)
Draai het vlees na ca. 25 minuten om. Breng de gekookte erwtjes op smaak met zout en peper en verwijder de knoflooktenen.
Pureer de tuinbonen en meng er een fijngehakt bosje peterselie doorheen. Laat afkoelen.
Haal het vlees uit de oven en laat afkoelen (bewaar het braadvocht).
Verlaag de temperatuur van de oven naar 190°C. Rol de helft van het deeg zeer dun uit. Bestrooi het met pijnboom pitten en besprenkel met olie.
Bestrijk de korte kant met de erwtjespuree, leg er een varkensfilet op en bestrijk ook de bovenkant van de filet met puree.
Rol het geheel in het deeg. Herhaal dit voor de andere filet.
Bestrijk de rollen met olijf olie en snijd overdwars een paar schuine sneden in de rol.
Zet de rollen ongeveer 20 minuten in de oven

De saus:
Fruit 3 in halve ringen gesneden sjalotten in 3 e1 olie.
Voeg een fijngehakt bosje peterselie toe en de met de hand verbrokkelde gepelde tomaten toe.
Kook de saus 2-3 minuten op hoog vuur. Voeg het braadvocht van het vlees toe en verwarm de saus 2 a 3 minuten verder. Breng op smaak met zout en peper.

saus maken
saus maken

Bereidingstijd: 180 minuten
Bereiding: Divers
Type: Hoofdgerecht

Varkensfilet met tuinerwtenpuree in deegkorst

Deze diashow vereist JavaScript.

Summary
recipe image
Recipe Name
Varkensfilet met tuinerwtenpuree in deegkorst
Published On
Total Time

About the author: Mnr Proeven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

zes + 20 =