wildstoof van hert

Wildstoof van hert

Nu ben ik en ook zeker mevrouw Proeven gek op stoof en sudder gerechten. Wildstoof van hert is daar ook zo’n voorbeeld van.
Echt een gerecht wat thuishoort in de herfst. Buiten lekker waaien en bladeren die van de boom vallen en binnen de open haard aan…
Wat deze stoof erg apart maakt is de toevoeging van de steranijs, wat het gerecht een zoete ondertoon geeft. Je moet er dus iets lekker hartigs tegenover zetten zoals geroosterde groenten
met pesto en mooi luchtige aardappel puree.
wildstoof-ingredienten

Ingredienten:

  • 1 kg iets doorregen hertenvlees voor goulash in blokjes gesneden
  • 40 gr bloem
  • 100 gr boter
  • 500 gr uien in ringen
  • 30 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 300 ml donker bier
  • 300-400 ml runder of wildfond
  • 2 kruidnagels
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 steranijs **
  • 400 gr gemengde paddenstoelen ( cantharellen, boleten, oesterzwammen,
  • kastanjechampignons, in stukjes)
  • 2 cm geraspt gemberwortel

Bereidingswijze:

Wentel de vleesblokjes in een kom door de bloem en bestrooi ze met zout en peper.
Verhit 25 g boter in een braadpan en bak de helft van het vlees in +- 3 min. lekker bruin.

wildstoof-hertenvlees-apart
Schep het vlees uit de pan en bak de andere helft op dezelfde manier in 25 g boter. Schep uit de pan, voeg een lepel boter toe en bak de uienringenop matig vuur :10 min. tot ze zacht en lichtbruin. Doe het vlees terug in de pan met de suiker, bier, fond en specerijen en breng de stoof tegen de kook aan. Laat het vlees op laag vuur zeker anderhalf uur uur sudderen**, of tot het mals en gaar is.
Voeg eventueel wat water, bier of bouillon toe als de stoof te droog dreigt te worden.
Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen.
Bestrooi ze tijdens het bakken met peper en zout en voeg de geraspte gember toe.
Als ze bruin zijn voeg je dit alles weer toe aan de stoof. Laat dit nog 10 minuten zachtjes meestoven.

Dit gerecht is heel lekker met bijvoorbeeld geroosterde groenten met pesto. Mooie luchtige aardappel puree is ook zeker
een idee.

**Je kan het ook heel goed in de oven stoven. Doe de wildstoof in een braadslee en
laat deze afgedekt plus/minus 3 uur op 180 gr garen.

** Als je het in de pan doet kijk dan naar de grootte van de stukken vlees. Hoe grover het vlees gesneden is des te langer je laat stoven. Haal in ieder geval na 1 a 1/12 uur de steranijs
eruit. Deze gaat anders erg overheersen

Bereidingstijd:

  •   voorbereiding: 30 min.
  •   stoven: 1 tot 3 uur

Voor: 6 a 8 personen
Bereiding:  stoven
Gang: Hoofdgerecht
Seizoen: herfst
Bron:
Delicious

Deze diashow vereist JavaScript.

About the author: Mnr Proeven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dertien + 2 =