Asperges Hollandaise

Asperges met hollandaise saus

Asperges… of je bent er gek op of je vind het echt niet lekker. Een middenweg is er volgens mij niet. Zo ook mevrouw proeven. Ze is gek op groene asperges van de grill, maar witte vond ze niet lekker en dat is zacht uitgedrukt.
Nu waren we een tijdje geleden bij de Matroos en het Meisje en daar kregen we asperges met hollandaise saus en beenham. Ik zag al een frons op het voorhoofd van mevrouw proeven.
Nu kon ze zich niet
laten kennen. Hoor ik na een paar seconden… wauw.. dit is lekker zeg. JA duuhhhuu dat had ik al een paar keer gezegd, maar werd nooit geloofd.
Zegt ze… dat moeten we thuis ook maar eens maken. pfffffff.
Het komt eigenlijk omdat haar moeder asperges tot snot kookte vroeger en dan serveerde met een of ander wazig maizenapapje. Dan gaat het tegenstaan, daar kan ik wel inkomen.
klaar
Maar goed vandaag eten we dus asperges zoals we die daar gegeten hebben. Mooie A kwaliteit asperges op de kop getikt en mooie beenham.
Hier het recept:

Ingredienten:

  • 500 gr asperges
  • 2 eitjes gekookt
  • 200 gr Beenham
  • Beetje verse peterselie gehakt

Voor de Hollandaise saus:

  • 2 ei-geel
  • 1 el citroensap
  • 1 el witte wijnazijn
  • 100 gr boter
  • beetje zout en peper

Bereidingswijze Hollandaise saus:
Klop de 2 ei gelen met wat peper en zout ongeveer 1 minuut in keukenmachine of blender.
Verhit ondertussen de azijn en citroensap in een klein pannetje tot het borrelt
Giet de warme azijn/citroen in een dun straaltje bij het ei geel terwijl je nog klopt.
Doe de boter in hetzelfde pannetje en laat deze smelten tot het borrelt (niet bruin laten worden).
Zet de keukenmachine weer aan en giet in een zo’n dun mogelijk straaltje de warme boter erbij.
Nu heb je als het goed is een een heerlijk hollandaise saus.

Bereidingswijze:
Breek of snij de harde uiteinden van de asperges af en schil ze. Zet een grote pan water op het vuur, dusdanig groot dat de asperges helemaal onder water kunnen.
Doe de schillen,uiteinden en wat zout in het water en brengt het aan de kook. Laat even zachtjes koken
Haal de schillen etc eruit en doe de asperges erin en laat ze 10 minuten zachtjes koken. Na de 10 minuten koken laat je ze ook nog eens 10 minuten in het water nagaren.
Kook ondertussen de 2 eitje hard en pel en snijd ze in stukjes of plakjes.
Snijd ook de beenham in mooie reepjes ( julienne )
Nu is het de tijd om de hollandaise saus te maken. Dit doe je als laatste omdat de saus warm moet zijn als je het over de asperges doet. Je kan Hollandaise saus niet opwarmen, dan gaat ie namelijk schiften.
Haal de asperges uit het vocht en en doe ze op een voorverwarmd bord. Leg daar de beenham en ei netjes bij. Giet nu een beetje hollandaise saus over de asperges en decoreer met de peterselie.

Heerlijk met vers brood of gebakken aardappelen.

Bereidingstijd: 30
Voor: 2 personen.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands

Asperges met hollandaise saus

Deze diashow vereist JavaScript.

Summary
recipe image
Recipe Name
Asperges met hollandaise saus
Published On
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

About the author: Mnr Proeven

Has one comment to “Asperges met hollandaise saus”

You can leave a reply or Trackback this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dertien − drie =