Zelf gehakt maken

Zelf gehakt maken

Zelf gehakt maken, dat is voor veel mensen iets vreemds. Gehakt ligt toch op die overzichtelijke bakjes bij de grootgrutter.
Wij hebben ook jaren van die bakjes gekocht, maar bleven er wat ontevreden over. Te droog, smakeloos, etc etc. Dan rest je niets anders dan het zelf te gaan maken.
closegehakt

In eerste instantie kocht ik een gehakt molen bij de kijkshop, zo’n handmatig geval. pffff dat was werken zeg, draaide me een ongans en het duurde me veel te lang. Verhalen op het web,dat je het vlees moet snijden en dan heel even laten invriezen, dan zou het makkelijker gaan. Mooi niet.
Het gehakt daarintegen wat we dan na veel pijn en moeite kregen was wel een stuk lekkerder dan die van de bakjes.
Rond die tijd kochten we ook onze kenwood major, dus daar meteen de gehakt molen bijgenomen. WAUW… dat ging snel en goed, wat een beest die machine.
major

Dan ga je aan het rommelen wat nu het beste gehakt recept is. We kochten redelijk vet rundvlees, maar kregen daar nog steeds een mooie tartaar van. Dan ga je toch twijfelen hoeveel vet ze er bij de grootgrutter doorheen doen om het vet te maken.
Nog vetter rundvlees gekocht maar nog steeds tartaar. mmmm.. wat gaan we daar aan doen.. idee !! we gaan we er varkensvlees door mengen, en verdomd.. we kregen nu echt mooi gehakt wat lekker soppig bleef na het bereiden.
draaien

Tegenwoordig maken we dus eerst tartaar en dan gaan we over op het gemengde gehakt door het varkensvlees er door te mengen.

Ons verhouding voor het lekker gehakt is:

  • 3/4 Iers rundvlees
  • 1/4 varkenvlees in de vorm van speklapjes.

Wij kiezen voor Iers rundvlees omdat dat heel mooi met vet ge-aderd is.

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Zelf gehakt maken
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
21star1stargraygraygray Based on 30 Review(s)

Opmerkingen

  • Kleine tip voor het schoonmaken van een gehaktmolen. Neem een sneetje oud brood en draai dat als laatste door de molen. Dan neem je de meeste restjes mee naar buiten zeg maar.

  • Ben net beginnen met zelf gehakt te maken van varkenslappen, maar wil nu rundergehakt maken, wat voor rundvlees kan ik het beste nemen, riblappen of sucadelappen of iets anders?

  • Dat is een lastige, want je zal met allebei goed resultaat hebben. Wij hebben gekozen voor riblappen, die zijn ietwat makkelijker te snijden en misschien wat vriendelijker voor je gehaktmolen. Wel kiezen we eigenlijk altijd voor Iers vlees, want dat vinden wij zelf wel het beste resultaat geven.
    Maar het is toch eigenlijk een kwestie van proberen, misschien vind jij dat sucadelappen wel een beter resultaat geeft. Koop gewoon iets van beide en draai ze apart door en braad 2 ballen. Kijken welke je lekkerder/beter vind.

  • ik ben blij met deze informatie want ik begin met een Kitchen-aid machine waarop ik ook een vleesmolen heb gekocht want we willen zelf gehakt gaan maken.

    • Het is zo leuk om te doen corry, en het smaakt zo goed die eigen gemaakte ballen.

  • Goed om te horen Corry,
    Laat even weten hoe het gelukt is en misschien wat jij anders hebt gedaan.

  • @ Karin Voor welk vlees ben je nu gegaan.

    • Ik ben gegaan voor alleen de runderriblappen> Er zit genoeg vet in, zodat het niet droog is geworden en het smaakt geweldig. Ik heb een goedkope elektrische gehaktmolen en binnen 10 minuten had ik een kilo riblappen gesneden, gemalen en de gehaktmolen weer schoon en wel in de kast. Geweldige gehaktballen en gehaktsaus gemaakt, kwam weinig vet uit in de pan en het slinkt bijna niet.
      Volgende keer gelijk meerdere kilo’s er door heen en dan in de vriezer.

      • esther e-nummer vrij

        Hoi karin vroeg me af welk merk en type gehaktmolen je hebt. Ik wil er ook 1 kopen. Alvast bedankt voor je reactie

        • Karin

          Hoi Esther, sorry voor de late reactie.
          Ik heb een Bestron vleesmolen van de kijkshop van plm.40.00 euro. Niet duur, stevig ding en bevalt tot nu toe erg goed. Is simpel voor de beginnende probeerder en bevalt het zelf gehakt maken niet dan ben je niet zoveel geld kwijt. Er zit ook een hulpstuk bij om worst te vullen en een opzetstuk om spritsen te maken.
          Worst maken is ook leuk om te proberen.

          Veel plezier bij het uitproberen.

  • Goed om te horen. Wat is jouw recept voor de ballen zelf en wat voor gehaktsaus maak je.
    Vind het altijd leuk om te zien hoe iedereen zijn eigen ‘familie’ recept heeft voor het meest bekende ‘stukje’ vlees.

  • devriendt.daay

    ok bedankt

  • devriendt.daay

    laat me iets weten om nog lekker varkens gehakt te maken

  • devriendt.danny

    geachte ik wil wat vragen voor varkens gehakt te maken mag je daar wit brood of bruin brood bij doen voor de smaak en mag je ook er ei in doen hoe veel brood en ei mag ik er in doen in een kg en is er nog wat anders voor in te doen laat je me graag iets weten aub mvg danny

  • Beste Danny,
    Denk niet dat het een kweste is van mogen maar van proberen. Ik neem aan dat je bedoelt dat je het gehakt al gedraaid hebt. Als dat niet zo is kan ik je afraden er ei tijdens het draaien van het vlees bij te doen omdat dat misschien je gehakt molen te smerig maakt. En een ei kan je makkelijk naderhand erbij doen.
    Bruin of wit brood maakt niet uit, dat is echt een kwestie van smaak.
    Witbrood geeft wel een iets betere binding van je gehakt omdat het fijner is.

  • Ik gebruik meestal een flinke lepel goede mosterd, wat druppels worchestersaus, zout , peper en wat ras el hanoud (marrokaans specerij).
    Dat goed mengen. Dan een ei erbij of 2 als je een kilo gehakt maakt. Dan afhankelijk van de dikte van je gehakt doe je er brood bij todat je een mooi stevige massa hebt waarvan je stevige ballen kan maken.
    Maar het si ook echt een kwestie van smaak danny. Ik zou beginnen met mijn kilo gehakt in kleine porties opdelen en die ieder anders kruiden. Dan kan je kijken welke bal je het lekkerst vind

  • devriendt.danny

    moet dat vers brood zijn of oud brood zijn fijn of grof laat je me iets weten danny

  • Supervers hoeft niet, maar zeker niet zo oud dat het hard is.. dan kan je er beter paneer opgooien.
    Grof of fijn is een kwestie van smaak

  • Sabine

    Heeft iemand wel eens gehakt gemaakt van kip? Ik ben benieuwd met welke kruiden kipgehakt het lekkerst is.

  • Kip, Kalkoen,Lam… heb het allemaal gemaakt. Kruiden is iets anders, dat is toch wel iets meer persoonlijk. Ik zou zeggen beginnen met gewoon wat zout,peper en misschien tijm,
    Heb het wel eens met cola gemaakt 😉

    • En welk stuk kip kun je het best gebruiken? Gewoon de kipfilets of een ander gedeelte?

  • Ik heb het geprobeerd met alleen kipfilet, dat was geen succes het werd veel te droog. Nu maak ik het van dijfilet (kippendijen zonder het bot) daar zit ook een beetje vet aan en het is veel lekkerder vlees en wordt niet droog. Niet te lang laten bakken.

  • Ik heb een KitchenAid met gehaktmolen uiteraard en maar een keer gehakt gedraaid van Ierse doorregen runderlappen. Nu zag ik op de afbeeldingen bij de tekst dat je een snijplaat gebruikt hebt met grote gaten. Bij mijn molen zitten er 3 en ik heb de middelste gebruikt en dat gaf mooi gehakt. Is jouw gehakt dan niet een beetje grof van structuur? Of vind je dat wel lekker?

  • Die is inderdaad wat groffer maar dat vinden wij wel lekker. Wij hebben graag bij gehakt nog steeds het idee dat we vlees zitten te eten, maar dat is natuurlijk erg persoonlijk

  • Ik heb eerst het rundvlees en daarna de speklappen gemalen door de middelgrote snijplaten en daarna voor een goede menging nog eenmaal samen gemalen. Het gehakt was heerlijk, maar naar mijn zin iets te fijn. Volgende keer ga ik de grote gaten proberen.
    De verhouding rund/spek vond ik prima. Bedankt meneer Proeven!

  • josta tuinfort

    ik heb wat gespaard en heb 3 molens geprobeerd.de tomado keukenmachine een molen

    zorg dat je hygynish werk en het vlees behou zijn sappig heid

    z ebeste resultaat om gehakt te maken is de vleesmolenlektrissh en een vleesmolen.

  • Aan Karin:
    In Turkije heb ik geleerd dat je het lekkerste gehakt krijg door niet een gehaktmolen te gebruiken, maar een wiegemes. Hierdoor blijven de vetten in het vlees zitten en is zelfs kippengehakt niet droog. Verder is het nog lekkerder om het daarna niet te bakken, maar langzaam te laten garen in de oven zonder toevoeging van extra vet, want het vlees heeft dus genoeg aan zijn eigen vet. Heerlijk met Köfte of Kebab kruiden, maar ook als gewoon gehakt.

  • @Ruud..
    Met dat wiegemes is inderdaad een mooie manier, zeker als je Duitse biefstuk wilt maken.
    Maar voor een paar kilo gehakt wel een hoop werk. Hoef je meteen niet meer naar de sportschool

  • Marianne Achten

    veel mensen vergeten dat in gehakt rundvlees zit. rundvlees moet of kort en krachtig, zoals bief worden gebraden, of sudderen, net als draadjesvlees. dus eerst rondom aanbraden en dan op een “klein vuurtje”, met de deksel op de pan, laat ze gerust anderhalf uur braden, maar wel heel zachtjes en af en toe omkeren. ik doe er altijd een eetlepel azijn van zoetzure zilveruitjes bij, dan worden ze heerlijk zacht.
    smakelijk eten!

  • Ik heb ook de kenwood hakmolen opzetstuk gekocht, werkt fantastisch ik heb heerlijke gehakt gemaakt waar ik fricandeau van gemaakt heb dat was zeer lekker, ik gebruikte 70% rundvlees 30 %varkens vlees 30%gerookt spek ik heb ook zelf gehakt kruiden gemaakt mijn smaakte en rook heerlijk..groetjes linda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *