ketchup-tomaten-pan

Zelf ketchup maken

Zelf Ketchup maken.

Mede door moederdag en andere minder fijne zaken gaan we dit weekend niet koken, we houden het lekker makkelijk.
Weet je wat, we doen zaterdag gewoon een biefstukje en patat. Tja.. patat. zou ik dat gewoon niet even zelf maken dan. Das niet zoveel werk.
Dan maak ik er ook maar meteen mayonaise bij, zelfgemaakte mayo is zoveel lekkerder dan die uit pot of tube.

ketchup-tomaten-pan
Patatje speciaal is eigenlijk wel het lekkerste. Daar hoor ketchup bij. mmmm… dat heb ik nog nooit zelfgemaakt. Zal eens even kijken of ik daar een recept voor kan vinden.
In een boek van Jamie Oliver vind ik een recept. Flinke lijst aan ingredienten zeg… Hee er is zaterdag een biologische markt hier in de buurt, dan kan ik daar misschien wel wat mooie tomaten vinden.

Je begrijpt het al.. we hebben niet gekookt dit weekend maar zijn nog steeds de hele zaterdag met eten bezig geweest.
Hieronder het recept van de ketchup welke in mijn ogen echt fantastisch is gelukt. Zo lekker zeg. Meneer Heinz move over.
ketchup-ingredienten

Bereidingwijze:
Doe alle groenten met een flinke scheut olijfolie en de gember, knoflook, Spaanse peper, basilicumsteeltjes, korianderzaad, kruidnagel en wat zout en peper in een grote pan met dikke bodem.

Laat het, terwijl je geregeld roert, 10 tot 15 minuten op laag vuur koken tot alles zacht is. Doe alle tomaten erbij, en 3,5 dl koud water, laat het mengsel aan de kook komen en laat de saus op laag vuur tot ongeveer de helft inkoken.

Doe de basilicumblaadjes erbij, pureer de saus in een keukenmachine of met een staafmixer en zeef hem tweemaal door een fijne zeef om hem mooi glad te maken. Giet de saus in een schone pan en roer de azijn en suiker erdoor. Zet de saus op het vuur en laat hem iets inkoken tot hij precies de consistentie van ketchup heeft. Breng de saus op dit moment op smaak met peper en zout.

Schep de ketchup door een gesteriliseerde trechter in gesteriliseerde potten voor aanwijzingen hoe je dit moet doen), sluit ze hermetisch af en bewaar de potten op een koele donkere plaats of in de koelkast tot je ze nodig hebt – als het goed is, is de ketchup wel zes maanden houdbaar. Heerlijk bij de steak en gebakken aardappelen.

Ingrediënten:

Voor ongeveer 5 dl

• 1 grote rode ui, gepeld en grofgehakt
• een halve venkelknol, schoongemaakt en grofgehakt
• 1 stengel bleekselderij, schoongemaakt en grofgehakt
• olijfolie
• een stuk verse gember ter grootte van een duim, grofgehakt
• 2 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
• een half vers rood Spaans pepertje, ontdaan van de zaadjes, fijngehakt
• een bosje verse basilicum, blaadjes apart, steeltjes gehakt
• 1 eetlepel korianderzaad
• 2 kruidnagels
• zeezout 1 theelepel
• zwarte peper uit de molen
• 1 kilo gele, oranje of groene tomaten, gehakt
• 2 dl rodewijnazijn
• 70 g bruine suiker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *