zelf worst maken

Zelf worst maken

Workshop gedaan: check
Gehakt gedraaid: check
Recept: check
Darmen in huis: check
Apparatuur: check

Jaja.. alle ingrediënten voor een eerste poging zelf worst maken kan aanvangen. We hebben namelijk al een dikke 2 jaar een apparaat dat
worst kan produceren. We hadden het alleen nog nooit zelf gedaan en hebben een tijdje geleden bij @wildvleesch (Paul) maar een workshop gedaan om de fijne kneepjes te leren.

Mevr Proeven heeft bij onze eigen vlees dealer 10 meter varkensdarm besteld. Ik maar hopen dat ze ook 10 meter had besteld en niet 10 hank.
Darmen worden namelijk in hank’s gerekend wat 91.3 meter is. Doe het rekensommetje maar en je weet waar ik me druk om maakte.
Gelukkig kwam dat goed, Mevr Proeven weet wat ze doet danwel de vleesdealer heeft begrepen dat het 10 meter moest zijn 😉 .

Een hank is trouwens alleen voor darmen 91.3 meter, maar bijvoorbeeld voor linnen 270 meter. Een hank is eigenlijk 50 gram van iets wat naar lengte word omgerekend. Dus 50 gram varkensdarm is ongeveer 91.3 meter.

Maar goed ik dwaal af. Hier komt het.

Ingrediënten:

  • 250 gr varkensspek (goed vet, bijv buik of speklap)
  • 250 gr mager rundvlees (bieflap)
  • 250 gr mager varkensvlees (varkensfilet)
  • 1/2 el zout *
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad (djinten)
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • peper naar smaak
  • Een flinke el fijngehakte verse kruiden naar keuze (peterselie,salie,tijm,bieslook)

Bereidingswijze:

Maal het vlees in de vlees of gehaktmolen fijn.
Meng dit stevig met het zout en alle kruiden. Doe het in een kom en laat het zeker 30 minuten afkoelen.
Stroop flink wat darm op het vulstuk en laat de machine het vleesmengsel door het vulstuk in de darm stromen.
Begeleid dit met je handen zodat het egaal in de darm komt. Je kant dit later nog wel een beetje bijsturen.
Als je al het vlees hebt gebruikt deel je denkbeeldig de gevulde darm in gelijke delen. Je knijpt dan na het eerste en voor het derde deel de darm
dicht en draait deze delen even rond. Dit herhaal je dan aan het einde van het derde deel en voor het vijfde.
Als je het namelijk op het einde van het tweede deel doet draai je deze weer los.
Herhaal dit net zo lang tot je geen worst meer kan maken. Doe de worsten in een zak of kom en laat een paar uur in de koelkast afkoelen.
Op deze manier verkleeft dan de darm op de samengedraaide stukken. Dan pas kan je de worsten los snijden.
Als je dit meteen na het draaien doet loopt al het vlees er weer uit.
*In het recept stond 1 el zout maar dat pakte voor ons te zout uit


Bereidingstijd: 60 minuten
Bereiding: Koude
Type: Vers

Zelf worst maken

Deze diashow vereist JavaScript.

Summary
recipe image
Recipe Name
zelf worst maken
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

About the author: Mnr Proeven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

15 − twaalf =