Appeltaart

Appeltaart met Amandel

Tsja appeltaart……daar zijn nou echt een paar duizend recepten van. Wat is de ergste appeltaart, zo’n zompige taart met beurse appels. Bah. Hier in huis is deze favoriet, de appeltaart met amandel, (vers) amandelspijs en speculaas.
Het is wel even werk maar het resultaat mag er zijn. Als hij in de oven staat ruikt je hele huis al oveNheerlijk.
Met zo’n taart in de oven heb je je huis zo verkocht.. mocht je dat willen natuurlijk 😉

Wij maken voor deze taart ook de amandelspijs zelf, omdat dat zo eenvoudig is
en vele malen goedkoper dan het te kopen bij de plaatselijke grootgrutter. Als je geen freak bent kun je natuurlijk ook gewoon een pakje kopen. Je hebt maar de helft van het pakje nodig maar in de koelkast blijft het (in een schoon, afgesloten zakje) heel lang goed.
Ook de vanillesuiker hebben we “zelf” gemaakt. Gewoon een potje met kristalsuiker nemen. Iedere keer keer als we (het binnenste van) een vanille peul hebben gebruikt stoppen we de buitenkant in de suiker erbij.

Het recept voor de amandelspijs kan je vinden in het recept voor de speculaas taartjes.

Ingredienten:

  • 300 gr patent bloem
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 8 gr vanillesuiker (= 1 zakje)
  • 200 gr koude boter in blokjes
  • 1 losgeklopt ei
  • 6 zoetzure appels geschild en in kleine blokjes
  • 0,5 tl eetlepel kaneelpoeder
  • 50 gr kristalsuiker
  • 75 gr amandelstukjes
  • 100 gr speculaasjes
  • 300 gr amandelspijs

Bereidingswijze:

Het deeg moet redelijk koel blijven dus het best kan je het deeg in een keukenmachine maken, maar als dat niet gaat met de hand.
Kneed de bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, boter, helft van ei en mespunt zout mengen tot soepel deeg.


Houd een derde apart, maak het plat, verpak dit in plasticfolie en laat afkoelen in de koelkast. Als je het met de hand hebt gekneed zeker 30 minuten anders volstaat een kwartier wel.
De rest van deeg in goed ingevette springvorm uitdrukken en deze ook afgedekt met plasticfolie in de koelkast laten afkoelen.
Hier geldt ook hetzelfde als je het met de hand of met de machine hebt gedaan.

Verwarm ondertussen de oven voor op 190 gr. De stukjes appel met kaneelpoeder, kristalsuiker en amandelstukjes in een kom mengen.
Speculaasjes fijn malen. Dit gaat het makkelijkst in een blender of de staafmixer met het bakje met mesjes onderin maar heb je die niet de speculaasjes in een zakje stoppen en met een deegroller tot kruim rollen.

Speculaas kruim over de deegbodem verdelen. Nu het amandelspijs erover verdelen.
Dan het appelmengsel erover doen. Rest van het deeg uitrollen en hiervan repen snijden van ongeveer 1 a 1.5 cm.

De repen mooi verdelen over de taart, het hoeft geen kunstwerk te worden met vlechten ofzo. Het gaat toch wel smaken.
Vergeet niet de repen wel op de randen aan te drukken.
Het geheel bestrijken met rest van het ei. Taart in ongeveer 1 uur goudbruin bakken.

Wij gebruiken de hete lucht stand en doen het als volgt:

Rooster 1 “standje” onder het midden;
30 minuten op 190 graden
15 minuten op 200 graden
15 minuten afgedekt met aluminiumfolie op 180 graden

Dit zal natuurlijk per oven verschillen dus je taart zeker de eerste keer goed in de gaten houden tijdens het bakken. Wordt hij onderweg al lekker bruin dan eerder afdekken met folie.

Als de taart uit de oven komt niet meteen gaan frummelen om hem uit de vorm te krijgen, dan gaat hij stuk. Laat eerst maar een poos afkoelen, dan krimpt hij een beetje. Is je vorm erg oud en kapot is het handig om de bodem en zijkanten te bedekken met bakpapier.

Dit is heerlijk met vers gemaakte vanillesaus

Overigens kun je appeltaart erg goed invriezen, let alleen op dat je hem langzaam laat ontdooien in de koelkast. Dit duurt zeker 24 uur.


Bereidingstijd: 180 min incl baktijd
Bereiding: bakken
Type: gebak
Land: Nederland

Appeltaart met Amandel

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Appeltaart met Amandel
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *