Braziliaanse stoofpot Feijoada

Braziliaanse stoofpot Feijoada

Regen, sneeuw, kou. Het is nu echt weer voor een stoofpot, maar dan wel een keer wat anders. Het ligt dan voor de hand dat je het nationale gerecht van een zeer warm land gaat maken. 🙂
De Braziliaanse stoofpot Feijoada is een stoofpot van bonen en verschillende soorten vlees.
Het is één van de meest typische Braziliaanse gerechten die er is, en wordt ook veel gegeten in Angola, Portugal en Kaapverdië.

Braziliaanse stoofpot Feijoada

Braziliaanse stoofpot Feijoada

De naam is afkomstig van het woord “feijão”, dat boon betekent in het Portugees.
Er zijn wel honderden verschillende recepten van feijoada. Hier nog een beetje wiki

Ingredienten:

  • 400 gram runderriblap
  • 250 gram chorizo
  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 300 gram hamlappen
  • flinke scheut olijfolie
  • 2 (rode) uien
  • 4 knoflook tenen
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 3 rode chili pepertjes **
  • 4 blaadjes laurier
  • 500 ml vleesbouillon (vers of van een blokje)
  • sap van 1 sinaasappel
  • 600 gram zwarte bonen uit blik (uitgelekt)
  • bosje koriander
  • bosje bladselderij
  • zout en peper

Bereidingswijze:

De hamlappen, runderriblap en de chorizo in blokjes snijden. De uien pellen en grof snipperen.
Paprika’s in stukjes snijden, zaadlijsten verwijderen natuurlijk. De pepertjes van de zaadjes ontdoen en fijn snijden.
Knoflook ook fijnsnijden.

De olijfolie in een grote braadpan verhitten en daarin al het vlees rondom bruin bakken.
Dan voeg je de ui en knoflook toe en bak dit een minuutje mee.
Hierna voeg je de bouillon, het sinaasappelsap, de laurierblaadjes, paprika’s en de pepers toe.

Zet de pan op een heel laag vuur of nog beter op een sudderplaatje en laat dit minimaal 1.5 uur pruttelen met de deskel op de pan.

Hak de bladselderij en de koriander fijn.

Op smaak brengen indien nodig met peper en zout, maar als je een flink kruidige chorizo hebt gebruikt zald it waarschijnlijk niet nodig zijn.
Als laatste doe je de gehakte koriander, bonen en bladselderij erbij en laat dit nog heel even mee stoven.
De feijoada is lekker met witte *rijst (eventueel erdoorheen vlak voor het opdienen). Ook lekker met partjes sinaasappel en/of mango.

*Wij hebben de feijoada door de rijst gemengd op het laatste moment.

** mag ook en madam jeanette zijn maar deze moet je heel mee laten pruttelen en na 30 minuten verwijderen.


Bereidingstijd: 3 uur
Personen :
4
Bereiding: Stoven
Type: Hoofdgerecht
Land: Brazilie

Braziliaanse stoofpot Feijoada

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Braziliaanse stoofpot Feijoada
Schrijver
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *