pulled pork - broodje klaar

Pulled Pork burger met coleslaw

Het afgelopen jaar werd je bijna overspoeld door Pulled Pork varianten. Je kon geen festival, magazine of tv programma bekijken of er kwam wel Pulled Pork voorbij. Op onze recente trip naar Schotland kwamen we ook meerdere varianten tegen, op een burger met coleslaw, in een wrap of als burrito.

Wij kunnen dus niet achter blijven en hebben onze eigen manier van bereiden gekozen, samen met een eigengemaakte Coleslaw en BBQ saus.

pulled pork – BBQ saus

Wel zijn we iets te enthousiast geweest door meteen met 3 kilo varkensschouder te beginnen. (we hadden 5,5 kilo gekocht dus er ligt nog een deel in de vriezer)

Met 3 kilo zijn we 10 uur zoet geweest qua garing van de pulled pork, dus wees gewaarschuwd en begin op tijd. Wij zaten om half 12 ’s avonds knikkebollend te hopen dat dat %$@#$%% ding gaar zou zijn.

Ingrediënten Pulled Pork:

  • reken als hoofdmaaltijd op ongeveer 450 gram (rauw) vlees per persoon, je verliest ongeveer 1/3 aan volume. Bel je slager en vraag om varkensschouder of procureur (dat is nekvlees) aan een stuk;
  • dry rub  zelfgemaakt  of uit een pakje.

Bereidingswijze Pulled Pork:

Steek je BBQ vast aan en zorg dat je rook attributen klaar hebt staan. Wat je gebruikt, pellets, snippers of mot maakt in dit geval niks uit, als je maar veel rook maakt.

Zorg ervoor dat je onder de plek waar je de schouder gaat leggen een aluminium bakje zet zodat je het vet kan opvangen. Dit vet heb je later nodig.

Bind de varkensschouder goed op met keukendraad totdat het een soort gelijkmatig vierkant blok is.

Wrijf deze dan in met een rub of een kruidenmengel. Rook de schouder op de BBQ ongeveer een uur met voldoende rook. Bij ons rookte het flink, ook leuk voor de buren. Heb je geen barbecue waarmee je kunt roken of vind je dat hele rookverhaal sowieso niks sla je deze stap gewoon over.
Verwarm ondertussen de oven voor op 120 graden.

Na een uur roken doe je de schouder in een grote ovenschaal en giet het vet dat je hebt opgevangen in de BBQ over de schouder (als je het roken hebt overgeslagen giet je er gewoon een lekkere scheut olie overheen). Doe ook een laagje water in de ovenschaal zodat je een mooie garing krijgt en de boel niet gaat aanbranden.

Steek een oven thermometer in het dikste deel van de schouder, het doel is dat de schouder op 88 graden kern temperatuur komt.

Regelmatig even de schouder bedruipen met het lekvocht in de ovenschaal.

Wanneer je het gevoel heb dat de schouder te donker wordt dek je de schaal af met aluminium folie.

Wanneer je rond de 72 graden zet zet je de oven op 140 / 150 graden. Bij 88 graden haal je schouder uit de oven en laat deze nog minimaal 2 uur rusten voordat je er aan pulled 😉

Wij hebben een extra klein koelkastje en daar heeft de pork de hele nacht in staan afkoelen.

Na het afkoelen trek je de hele schouder in dunne reepjes uit elkaar. Neem vervolgens een handje en doe dit in een pan en verwarm op een rustig vuurtje. Doe er dan een flinke lepel van de BBQ saus bij (recept hieronder) en ook een scheutje water. Meng het goed door mekaar.

Doe dit op een burger broodje met wat augurk plakjes en een plakje tomaat. Voor de lekker ook nog een lepeltje BBQ saus erover. Pas op want je eet je vingers erbij op.

De coleslaw (recept hieronder ) kan je er ook nog opdoen maar wij serveerde deze apart.

Ingrediënten Coleslaw:

  • 1 zure appel (Granny)
  • 1/2 witte of groene kool
  • 1 el mayonaise
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el zwart sesamzaad
  • 1/2 limoen

Bereidingswijze Coleslaw:

Meng alle vloeibare ingrediënten en voeg ook het sesamzaad toe.

Snijd de appel en de kool in flinterdunne reepjes.

Meng dit met de saus en laat dit minimaal een uur in de koelkast rusten, maar langer kan ook.

Ingrediënten BBQ Saus:

  • 1 ui;
  • 6 tenen knoflook;
  • 1 theelepel komijn (djinten);
  • 2 eetlepels olijfolie;
  • 1/2 deciliter balsamico;
  • paar stukken goelah jawa (of basterdsuiker);
  • 1/2 deciliter sojasaus (geen ketjap);
  • 1 eetlepel worcestersaus;
  • 1 deciliter ketchup;
  • chilivlokken naar smaak.

Bereidingswijze BBQ Saus:

Snipper de ui en de knoflook (wel apart houden, ui moet langer fruiten dan knoflook en verbrande knoflook is niet te vr…….). Verhit de olijfolie in een pan (liefst met dikke bodem) en fruit de ui (en dat is onderhand bekend, hoeft geen extra vierge superkwaliteit te zijn). Als de ui een beetje begint te kleuren voeg je de komijn en de knoflook toe, even meebakken/smoren (rustig aan) en dan alle vloeibare ingrediënten erbij. Voeg de chilivlokken (naar smaak) en de stukken goelah djawa (tip, raspen werkt prima) toe en laat de saus op een laag vuur (of sudderplaat) lekker inkoken. Proef regelmatig ! De saus kan heel goed ingevroren worden.

Update (19 maart 2016):

Recent hebben we weer eens pulled pork gemaakt (uiteindelijk is de vriezer ook weleens leeg), ditmaal met procureur. Dit ging heel goed, we waren ook op tijd begonnen ………… Ons gevoel was wel dat dit iets sneller gaar was, we hoefden deze ook niet op te binden ofzo, het was al een mooi, regelmatig stuk. De bereidingswijze en kerntemperatuur is hetzelfde als hierboven.

We hebben hier zelf een nieuwe rub bij gemaakt, komt ‘ ie:

  • 3 eetlepels lichte basterdsuiker;
  • 1 theelepel gerookt zeezout (potje Verstegen);
  • 1 theelepel Maldon zoutvlokken;
  • 1 1/2 eetlepel knoflookvlokken;
  • 1 eetlepel mosterdzaad;
  • 1 theelepel milde paprikapoeder;
  • 1 theelepel chilipoeder;
  • 1 eetlepel uienpoeder.

Bereidingstijd: 10 uur voor 3 kilo

Bereiding: Oven
Type: Hoofdgrecht
Seizoen: Alle
Land: USA

Pulled Pork burger met coleslaw

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Pulled Pork burger met coleslaw
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Opmerkingen

  • Ziet er verrukkelijk uit jongens! Blij te horen dat de rest nog in de
    vriezer ligt. We komen graag proeven en ruiken !!

  • Ohhhh….. ik heb een familie feestje binnenkort met een man of 40, is dit gerecht beschikbaar in de catering? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *