hotpot

Zomerse engelse hotpot

Als je een beetje moe word van al dat ge-BBQ in ons mooie Hollandse zomerweer 😉 dan wil je misschien wel eens wat anders.
Een zomerse Engelse hotpot is dan misschien een idee. Dat is eigenlijk een enorme vitamine boost van groene groenten met de smaak explosie van een gerookte beenham.

hotpot-klaar-boullion-erbij
Wij roken onze beenham zelf, maar als je deze al gerookt koopt dan is het aan te raden de beenham even eenmaal in een grote pan met water aan de kook te brengen en dan af te spoelen.
Dat komt omdat een beenham die je bij je plaatselijke groot grutter koopt meestal gepekeld is en dus bremzout.

Dan hoor ik je ook al denken… 160 minuten WTF!!.. pfff daar heb ik geen zin in. Geen paniek, de meeste tijd is de kooktijd en dus tijd om heerlijk buiten te zitten onder het genot van een koude versnapering.

hotpot-beenham-gerookt-close

Ingredienten:

  • 1 kilo beenham (gerookt als je niet zelf rookt)
  • paar laurierblaadjes
  • paar takjes verse tijm
  • paar takjes verse bladpeterselie
  • peperkorrels
  • 1 grote wortel of een paar kleintjes
  • 1 middelgrote venkelknol in stukken gesneden
  • 1 grote rode ui, gepeld en in stukken gesneden
  • Paar stelen bleekselderij schoongemaakt en in stukken. Groen blad apart en ook gesneden
  • 200 gr kriel aardappeltjes
  • 1 middelgrote koolrabi
  • 1/3 groene kool fijn gesneden
  • een stronkje broccoli in roosjes
  • extra vierge olijfolie
  • zout en peper

* je kan gerust afwisselen met de groente als iets niet te krijgen is of dat je het niet lust

Bereidingswijze:
Als je niet zelf je beenham rookt:
Doe je ham in een pan koud water en breng deze aan de kook. Zodra het water kookt giet je het af en spoel je de ham nog even na. Dit zorgt dat de meeste pekel weggespoeld is.

Wanneer je wel zelf rookt dan is 30 minuten voldoende. Wij hebben kersenhout gebruikt om te roken.
Als je ham aan het roken is kan je op je gemak al je groenten wassen en snijden. Bind de laurier, tijm en peterselie tot een bosje, zodat je het weer makkelijk kan verwijderen op het eind.
Leg de ham met het kruidenbundeltje en de peperkorrels in de pan en giet er zoveel water bij dat de ham net onder staat.

Breng het aan de kook, zet dan het vuur laag en houd het 90 minuten tegen de kook aan.
Na de 90 minuten doe je wortels, venkel, ui, selderij, aardappelen en koolrabi erbij, breng op smaak met zout en peper en laat het weer aan de kook komen.
Houd dit nog 45 minuten tegen de kook aan, of tot alles gaar is.
Warm ondertussen een ovenschaal voor in de oven op warmhoud temperatuur (80 gr)
Haal de ham en de groenten uit de pan en zet ze zolang in de voorverwarmde schaal weer in de oven.

Doe de gesnipperde groenten en de roosjes broccoli in de bouillon, laat die weer aan de kook komen en 5 minuten zachtjes doorkoken tot alles gaar is.
Het kan best langer zijn, dus houd het in de gaten.
Als deze groente ook gaar zijn doe je die ook in de ovenschaal en breng je daarna de bouillon op smaak.
Haal de ham uit de ovenschaal en trek deze met een vork of mes in mooi grote vlokken.
Neem grote soepborden of kommen en doe wat van de groenten erin. Daar leg je de ham vlokken bovenop en dan giet je er de bouillon overheen. Dan voor de garnering het fijn gesneden blad wat je over had.
Lekker met een beetje mosterd, hoeft niet per se de Engelse te zijn hoor.

Voor: 4 personen
Land: Engeland
Soort: Hoofdgerecht
Tijd: 160 minuten

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Zomerse engelse hotpot
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *