Basis Recept Pizza

Ingredienten:
7 g verse gist of 10 g gedroogde – 1 dl melk – 1 theelepel honing – 2 eetlepels zonnebloemolie snufje zout – 200 g volkorenmeel of half-om-half met ongebleekte bloem

Bereidingswijze:
Los de gist op in de lauwwarm gemaakte melk en voeg de honing eraan toe. Laat het mengsel even staan en doe er dan de olie, het zout en het meel bij. Kneed het goed door op een met bloem bestoven aanrecht of tafel, tot het deeg glad is en elastisch aanvoelt. Vorm er dan een bal van en leg die in een kom. Spreid er een vochtige doek over uit en zet de kom op een warme plaats tot de hoeveelheid deeg na ongeveer 1 uur is verdubbeld
Dit basisrecept voor pizza’s kan ook met zuurdesem worden gemaakt. Het zuurdesem wordt als volgt gemaakt: doe in een kan of pot van 1 liter inhoud (niet van metaal) 4 eetlepels volkorenmeel en zoveel gekookt en afgekoeld maar nog lauw water dat het papje enigszins vloeibaar is. Dek de kan of pot af met een vochtige doek en zet hem op een warme plaats. Roer het mengsel tweemaal per dag om, ’s morgens en ’s avonds, dan is het na drie dagen zuur. Voeg daarna gedurende drie dagen elke ochtend en elke avond een eetlepel volkorenmeel en wat gekookt, afgekoeld maar nog lauw water toe en roer steeds goed om. Na in totaal zes dagen is het deeg klaar voor gebruik als rijsmiddel voor brood of pizza’s. Het zuurdesem mag niet te vochtig zijn; de dikte moet lijken op oliebollenbeslag. Maak met dit zuurdesem een deeg zoals is beschreven bij de bereiding met gist en gebruik het zuurdesem in plaats van gist en melk. Rol het deeg na ca. 1 uur uit op een met bloem bestoven aanrecht of tafel. Bekleed er twee platte vormen mee, bij voorbeeld boterkoekvormen. Pizza’s kunt u ook zonder vorm bakken op de bakplaat van de oven.

Bereidingstijd: 180
Voor: 2 personen.
Bereiding: Bakken
Gang: Anders
Keuken: Italiaans
Type: Basis
Seizoen: n.v.t.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *