Kerst Kalkoen gaar

Kerstkalkoen uit de achtertuin

Zoals jullie al weten hebben wij vaak wild zoals ganzen en hazen via een plaatselijke jager. Deze jager heeft zelf ook een stuk weiland waar hij wat klein vee heeft lopen. Afgelopen zomer zaten wij bij een van onze moestuin buurmannen een wijntje in zijn tuin te drinken. Deze tuin kijkt uit over het weiland van de jager. Opeens zien wij tussen het hoge gras een koppeltje kalkoenen voorbij scharrelen. Je weet wel van die Amerikaanse kalkoenen.. “klokklok klokklok”. Meteen wordt de vraag gesteld of wij met de kerst misschien 1 van deze kalkoen willen. Ja, tuurlijk dat slaan wij niet af, praktisch een kerstkalkoen uit de achtertuin.

Tijdlijn

Een week voor de kerst moest ik, maar even bellen met de jager over het tijdstip van overlijden voor 1 van de kalkoenen. “Even slikken”. Dat tijdstip werd vrijdag voor de kerst. Hij vermoedde dat er niet te veel vet aan zou zitten, omdat ze de hele tijd zelf eten hebben moeten zoeken. Dat bleek toch anders. Hij had een jong mannetje gekozen en was zelf verbaast dat er toch best wel veel vlees en vet aan zat.
Zaterdag voor de kerst kon ik de kalkoen ophalen. Wat een leuke kerel deze jager. Hele verhalen over eten, wild enzovoorts. Hij had de kalkoen niet gewogen, maar dacht dat deze ongeveer 2.5 kilo was. Ik kreeg ook meteen wat hazenbouten, gans en ganzen gehakt mee. (Jullie kunnen dus binnenkort ook een recept van hazenpeper verwachten.)
Bij thuiskomst bleek de kalkoen 5.5 kilo te zijn. Klein verschilletje 😉 .

We gaan deze mooie biologische vrij uitloop kalkoen met een carbon footprint van helemaal niets eerst pekelen en daarna in de oven bereiden.

Kerst Kalkoen
Kerst Kalkoen heel

Ingredienten:

 • 1 Kalkoen
 • Zout. 50 gram per liter water
 • Kruiden zoals verse rozemarijn, verse tijm, laurier, jeneverbessen, peperkorrels en wat je nog meer lekker lijkt.
 • Paar tenen knoflook
 • 2 Uien
 • 1 Citroen.

Bereidingswijze:

Voorbereiding:

Zorg dat je een bak of emmer hebt waar de kalkoen helemaal in ondergedompeld kan worden. Het is 50 gram zout per liter water die je nodig hebt om de kalkoen helemaal onder te dompelen. Die hoeveelheid zout doe je in 1 liter water in een pannetje. Die verwarm je tot het zout helemaal is opgelost. Dit laat je weer afkoelen voordat je het bij de rest van het water en de kalkoen doet. Voeg hier ook alle kruiden en de knoflook aan toe. Een uur per pond blijft de kalkoen in het pekelbad. Bij mij paste de bak niet in de koelkast, maar het was buiten koud zat om de bak daar afgedekt weg te zetten.

Bereiding:

Na het pekelen de kalkoen afspoelen onder koud water en goed afdrogen. Laat m’n een uurtje of wat op kamertemperatuur komen. Pekelwater kan weg, maar bewaar de kruiden en knoflook.
Verwarm de oven voor op 120 graden. Halveer de citroen en de uien. Doe de kalkoen in een ovenschaal met de borst naar beneden. Vul de borstkas met de kruiden uit het pekelbad en uien en citroen. Als het niet allemaal past leg je wat ui en citroen om de kalkoen op de bakplaat heen. Plaats een kernthermometer in het dikste deel van de kalkoen. (ik had er 2 en heb er 1 in de borst en 1 in de achterpoot gedaan). Stel de temperatuur ion op 60 graden. Schuif de ovenschaal in de oven

Wanneer de kern temperatuur de 60 graden bereikt draai je de kalkoen om zodat de borst naar boven komt. Stel de kernthermometer nu in op 73 graden.

De reden dat de kalkoen het grootste deel op zijn borst ligt, is dat het meeste vet van het dier op zijn rug zit en dus door de warme oven langzaam in de borst loopt. Zo hou je borst lekker sappig.
Zodra de temperatuur bereikt is, haal je de kalkoen uit de oven en wikkelt deze in folie en daaromheen een theedoek. Laat deze gerust 30 minuten rusten. Bij ons duurde het 3.5 uur voor een kalkoen van 5.5 kilo. Nu heb je ook de tijd om wat andere bijgerechten af te maken als je die hebt. Wij hebben een traybake en mais uit de oven erbij geserveerd. Het recept van de traybake volgt.

 • Bereidingstijd: Minimaal een paar uur, ligt aan het gewicht van de kalkoen.
  • Voorbereiding: Minimaal een paar uur, ligt aan het gewicht van de kalkoen.
  • Totaal: Uren
  • Bereiding: Oven
  • Type: Hoofd
  • Seizoen: Winter
  • Land: Amerika

Kerstkalkoen uit de achtertuin

 • Kerst Kalkoen gaar
 • Kerst Kalkoen oven
 • Kerst Kalkoen pekelen
 • Kerst Kalkoen
Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Kerstkalkoen uit de achtertuin
Schrijver
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *