Tofu roken
Het zal inmiddels wel duidelijk zijn, maar wij komen geregeld in Duitsland. Daar doen wij graag boodschappen. Het aanbod van biologische producten is daar ook vele malen groter dan in Nederland. Deze keer belandde een pak gerookte tofu in onze koelkast. Dat was lekker zeg. Dan gaan meteen de radartjes bij ons draaien.. kunnen we dat niet ook zelf maken. Zelf tofu roken.. Het antwoord daarop is JA. Hieronder de instructies.
Ingredienten:
- 1 blok tofu (een blok is ongeveer 350-500 g)
- 300 ml water
- 1 teentje knoflook
- 1 el wittewijn azijn
- 1 rode peper
- 9 gr zeezout
- Peper
Bereidingswijze:
Snijd de tofu doormidden zodat je 2 gelijke delen hebt. Maak de pekel door het water bijna aan de kook te brengen en los daar het zout (3%) in op. Koel daarna terug tot handwarm (37 °C). Laat het maar gewoon een kwartier staan. Pel de knoflook en snijd het teentje in dunne plakjes, ook de rode peper in ringetjes snijden. Laat de knoflook en peper even trekken in de wittewijnazijn en voeg dat bij de pekel. Dit is alleen een basis pekel. Je kunt naar hartelust zelf ingredienten toevoegen.
Pekel dan de tofu 20 minuten in de pekel oplossing. Je zult zien dat dit genoeg is. Tofu bestaat namelijk nog voor een groot deel uit water en door osmose trekken de smaken en het zout snel in de stukken tofu.
Haal de tofu uit de pekel en dep droog met keukenpapier. Je hoeft niet echt aan te drukken, want we gaan niet grillen of wokken, dus het hoeft niet superdroog en stevig te zijn.
Breng je rookgerei (rookoven,BBQ,stovetop, etc) naar ongeveer 110-120 °C. Zorg dat er eerst voldoende rook is voordat je de tofu op het rooster legt. Er zal door de vochtige tofu veel rook zijn in de eerste 15 minuten, daarna minder. Rook en gaar gedurende 45 minuten of tot de kern van de tofu boven 63 °C is. Je kan de tofu als deze klaar is gemakkelijk invriezen. Zo blijft deze maanden houdbaar. Als je ook nog eerst vacumeerd dan verlengje de houdbraaheid nog verder. Heel erg lekker is deze gerookte tofu in wok of tajine schotels.
- Bereidingstijd:
- Voorbereiding: 10 M
- Kook / Bak tijd: 45 Min
- Bereiding: 15 Min
- Totaal: 1 uur 10 min
- Bereiding: Roken
- Type: bijgerecht
- Seizoen: Alle
- Land: Fushion
Geef een reactie