Ajam Pedis oftewel kip met uien
Is het nou Indonesisch of Indisch ??? Ligt aan de afkomst van iemand, we gebruiken Indonesisch voor de oorspronkelijke bevolking, bijvoorbeeld Javanen, Sumatranen en Balinezen. Indisch gebruiken we voor de ‘mengelingen’ ofwel de Indo-Europeanen, maar ook de volbloed Europeanen/Nederlanders (totoks) die in Nederlands-Indië zijn geboren of opgegroeid zijn in de Nederlands-Indische cultuur. In de Indonesische (of Indische) keuken gaat het om balans, je serveert dus hete en minder hete gerechten door elkaar. Vandaag een milde, Ajam Pedis. Het is ook nog eens een hele makkelijke. Dus hup de keuken in en een (braad)pan met dikke bodem zoeken !!
Ingredienten:
- 500 tot 750 gram kip in stukken (wij gebruikten kipfilet, kip met bot kan natuurlijk ook);
- 2 rode uien;
- 2 witte uien;
- 1 blaadje djeroek poeroet (limoenblad, of anders klein theelepeltje rasp van een limoen);
- 1 kleine serehstengel (citroengras, ook “droog” in een potje te krijgen, neem dan een klein snufje);
- ongeveer 25 gram santen (kokoscreme, verkrijgbaar als blok of in zakjes);
- 200 ml water;
- 2 eetlepels (plantaardige, geen olijf) olie;
- 1 theelepel ketoembar (koriander);
- 1/2 theelepel djintan (komijn);
- 1 theelepel koenjit (kurkuma);
- 1 theelepel trassie (garnalenpasta);
- 1 snuifje laos (of een stukje vers);
- zout (naar smaak).
Bereidingswijze:
Meet eerst alle kruiden af, dus vanaf de ketoembar en doe in een schaaltje. Snipper alle uien. Maak een knoop in de serehstengel, de stengel moet er aan het eind weer uit, kun je hem makkelijk terugvinden. Fruit de kruiden aan in een beetje olie op laag vuur. Laat dit absoluut niet verbranden !! Voeg hieraan de kip, het djeroek poeroet blaadje, de serehstengel, santen en water toe en laat het geheel pruttelen tot de kip gaar is. Aarzel niet om water toe te voegen als je dat nodig vindt.
Serveer met witte rijst of nasi.
Bereidingstijd: 1 uur (ongeveer)
Land: Indonesië
Ajam Pedis oftewel kip met uien
Geef een reactie