Paté

Het volgende recept is uitermate geschikt voor de aankomende donkere dagen, een stukje bij een goed glas wijn of als koud voorgerecht, paté ! Als eerste een waarschuwing, wie met goede moed aan het recept begint en denkt uit te komen bij de roze massa die te krijgen is bij de gemiddelde grootgrutter of slager heeft het mis. Sla deze dan maar over. Waarom hoor ik je vragen…….patés van de winkel worden gemaakt met colorozozout, een zoutsoort die de kleurstof natriumnitriet (E250) bevat, goed voor de kleur van je paté, slechter voor je gezondheid. Natriumnitriet is in sommige landen verboden, het zou kankerverwekkend kunnen zijn.

Pate af

Pate af

Het is sowieso afgeraden voor kindjes, mensen met astma en andere ademhalingsproblemen en zij die gevoelig zijn voor migraine. Het gebruiken van colorozozout is voor de kleur, het verandert niets aan de smaak. Daarnaast is het niet gewoon te koop, je zult of je slager (ja, hij gebruikt het wel) lief moeten aankijken of de pas voor de groothandel moeten bietsen van iemand.

Daarnaast hadden wij het zout simpelweg niet in huis, dus we hebben gewoon zeezout genomen. Volgende is dat je allemaal moeilijke en dure vormen nodig hebt. Nee hoor. Wij maakten er 2, 1 in een luxe patévorm en 1 in een doodgewone ovenschaal. Afgezien van de vorm is er eigenlijk geen verschil te ontdekken.

Als laatste, en dan heb ik genoeg gekletst……..door het ontbreken van conserveringsmiddelen kan je je zelfgemaakte paté niet urenlang op tafel zetten, het verkleurt waar je bijstaat namelijk. Iedereen een mooie plak en de rest de vriezer in dus.

 

Ingrediënten (voor 2 patés, ongeveer 16 plakken):

 • 1200 gram VET varkensvlees (wij gebruikten schouder);
 • 2 middelgrote uien;
 • 2 knoflookuitjes of 4 teentjes knoflook;
 • 15 gram zout;
 • 1 theelepel milde paprikapoeder;
 • 1 theelepel kerriepoeder;
 • 1 theelepel gemalen komijn;
 • 1 theelepel gemalen peper;
 • 60 ml sherry;
 • 1 eetlepel bloem;
 • 1 ei.

Bereidingswijze:

Wij werkten met varkensschouder dus moesten eerst wat dikke repen (wit) vet lossnijden en apart houden. Dit gaat bovenop de paté om het lekker smeuïg te houden. Snijd het vlees in stukjes die in je gehaktmolen of keukenmachine passen. Snipper de ui en fruit aan in (olijf)olie, bak op het laatst de paprika, komijn en kerrie even kort mee om de smaak los te krijgen. Draai het vlees twee keer door de gehaktmolen of maal het in de keukenmachine tot je een plakkerige, roze massa hebt. Voeg de gefruite ui, zout en peper, bloem, ei en sherry toe en kneed alles door. Vet de vorm(en) in en verdeel de massa in tweeën en doe in de vorm. Beetje aandrukken en wat reepjes vet bovenop, dit hoeft niet in een of ander ingewikkeld patroontje, na het garen gooi je dit weg.

Dek de vorm goed af met aluminiumfolie en zet deze in een lage bak met warm water, zodanig dat de vorm ongeveer voor de helft in het water staat. Wij gaarden de patés in de (lagedruk) stoomoven, dit duurde ongeveer 2 uur. Heb je geen stoomoven gaar je je patés in de gewone oven. Oven instellen op 90 graden, kan je oven niet zo laag heeft bijna elke oven wel een warmhoudstand, die werkt ook. Ook dit duurt ongeveer 2 uur. Na ongeveer 1,5 uur haal je de vorm eruit (pas op met dat hete water) en maak je een sneetje in de folie, meet de kerntemperatuur, deze moet ongeveer 70 graden zijn.

Hierna zie je in veel recepten verhalen over klemmen met gewichtjes, wij deden dit niet, we waren simpelweg veel te nieuwsgierig en ongeduldig en hebben degene in de “gewone” ovenschaal na een uurtje afkoelen aangesneden, hmmmm heerlijk !!! De andere (in de luxe patévorm) hebben we wel geklemd 2 dagen laten staan. Nou eigenlijk zagen we nou helemaal niet zoveel verschil………………


Bereidingstijd: 3 uur
Land: Frankrijk

Paté

 

 

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Paté
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *