paella klaar

Verse paella

Paella, dat kennen de meeste mensen alleen van vakantie in Spanje. Wij hebben voor het eerst paella gegeten toen Spaanse vrienden een tijdje logeerden in casa di Proeven.
Dat recept hadden we al een aantal keer gemaakt en het was tijd om eens een ander recept te proberen. We hebben een recept gevonden van Salomon Engelsman en hebben daar onze eigen draai aan gegeven.

paella pan

paella pan

Het toeval wil ook dat we even bij het kookpunt in Rotterdam waren en daar de paella pannen in de aanbieding waren. Meteen maar een meegenomen en ik moet zeggen dat paella maken in zo’n pan
toch wel een verschil is ten opzichte van een grote koekenpan. Doe daar de paella rijst bij die we in Spanje (Pals) hadden gekocht afgelopen zomer en het kan toch niet meer stuk.

 

 

Verse paella

Verse paella

Beetje wiki:

Paella (uitspraak: pa’eʎa) is een oorspronkelijk Valenciaans en tegenwoordig typisch Spaans gerecht en bevat, afhankelijk van de regio, als hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis (tomato frito), garrafo (speciaal soort witte bonen uit Valencia), snijbonen en saffraan. Belangrijk onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, het liefst buiten op een houtskool verhitte paella-pan (paellera).

Ingrediënten:

 • 6 kippenpoten of 4 bouten of een hele kip (scharrel of vrije uitloop als je dit kan en wil betalen)
 • 3 tenen knoflook
 • 1 gr saffraandraadjes (het liefst Perzische/Iraanse)
 • 400 g paellarijst (rondkorrel rijst)
 • 150 ml olijfolie
 • 3 of 4 tomaten (vlezige)
 • 1 zak reuzengarnalen (rauw en gepeld ) of natuurlijk verse (die ongepeld laten)
 • 380 ml gevogeltefond (vers bij ons maar kan ook uit een pot)
 • 380 ml visfond = 1 pot
 • 250 g (kas) sperzieboontjes
 • 1 el paprikapoeder
 • 3 takjes verse rozemarijn

Bereidingswijze:

De tomaten en de knoflook raspen. Door te raspen ontstaat er een heel fijne saus
Velletjes van de tomaat wegdoen. Roer de saffraan en de paprikapoeder door de tomaten-knoflooksaus.

De kippenbouten heel goed zouten
Paellapan (of forse koekepan) op hoog vuur verhitten Bij voorkeur op een grote wok pit die de paella pan egaal kan verhitten.
Heb je alleen een kleinere pit, zorg dan voor een ouderwetse vlamverdeler.
Schenk alle olie in één keer in de pan. In de hete olie bak je de kippenbouten al omscheppend donkerbruin (kijk uit voor je handen en kleding, dit spettert nogal).
Schep de garnalen bij de kip in de pan en bak ze mee tot ze roze zijn. Schenk nu de tomatensaus bij de garnalen in de pan en schenk de gevogelte en de vis fond erbij (of dezelfde hoeveelheid bouillon).
Doe de boontjes erbij en roer even door tot ze gelijk verdeel zijn. Schenk dan water in de pan tot vlak onder de rand. Wel een beetje ruimte voor de rijst overlaten.

Wacht tot het water kookt. Verdeel dan de rijst voorzichtig hand voor hand over de hele pan. Vanaf nu mag er NIET meer geroerd worden! (echt niet doen, hoe verleidelijk het ook is )
Houd het vuur redelijk hoog, het vocht zal gaan borrelen en langzaam inkoken.
Controleer na 20 minuten of de bovenste rijstkorrels (beet)gaar zijn , de onderste zijn dat dan zeker. Zo niet, kook de paella dan nog 5 minuten langer.
Draai het vuur uit, leg de takjes rozemarijn op de paella en bedek de pan met aluminiumfolie. Laat de paella voor het serveren nog 10 minuten staan.


Bereidingstijd: 70 minuten
Type: Hoofdgerecht
Land: Spanje

Verse paella

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Verse paella
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *