Still

De still is de koperen ketel waarin de drank wordt gedistilleerd. Er zijn meerdere soorten stills: de pot-stills, coffey stills en patent stills.
Een pot still bestaat uit twee ketels: de wash still (rechts) , waarin de wash wordt gedistilleerd tot low wine, een distillaat met ongeveer 10% alcohol, en de kleinere spirit still, waarin de low wine verder wordt gedistilleerd tot de jonge whisky (ongeveer 72% alcohol). Het is de oudste en meest gebruikte soort still.
De levensduur van een pot still is ongeveer 30 jaar, en bij vervanging wordt altijd geprobeerd om de vorm van de oude still zoveel mogelijk na te bouwen. Inclusief de deuken!
De patent still bestaat uit twee kolommen, de analiser en de rectifier. Deze still wordt voornamelijk gebruikt voor het distilleren van grain whisky’s en Amerikaanse whiskeys en de distilleermethode wordt de continu-methode genoemd. Deze methode is zeer economisch (er kan immers doorlopend gedistilleerd worden) maar er gaat een deel van het karakter verloren. Verder bestaat er ook nog de patent ofwel de coffey still. Hij is genoemd naar Aeneas Coffey, die de still in 1831 uitvond. De werking daarvan wordt later hier toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *