Luxe stol voor Kerst of Pasen

Luxe Stol voor Pasen of Kerst

Gisteren heeft mevrouw proeven een paas stol gemaakt, tenminste nu heet dat een paasstol, maar met de kerst word dat ineens een kerststol. Laten we het maar een luxe feeststol noemen. Deze hadden we nog nooit gemaakt, maar stond al een tijdje op de to-do lijst.
Het recept komt uit de AH “De smaak van December”, maar ze heeft het direkt een variantje erop gemaakt, mede door gebrek aan oranjesnippers en bruine rum
De snippers heeft ze vervangen bicareaux en de rum voor Jack Daniels Bourbon whiskey.  BOURBON !!! … ja bourbon. Wij hebben inderdaad ook bourbon in huis, omdat het zo lekker is voor in de cola en daar ga ik mijn mooie maltjes niet aan wagen ;). Schijfje bevroren limoen erin.. mmmm heb nu al weer zin, maar goed we dwalen af van de stol.

Met dit soort recepten ben je ook heel blij met een goede keukenmachine (Kenwood major titanium). Deeg kneden is niet bepaald een hobby van ons en als je een goede machine hebt die dat voor je kan, waarom zou je het dan met de hand doen.

Het result voor een eerste keer viel niet tegen moet ik zeggen, en de smaak is heerlijk.
Hieronder het hele recept en een Zalig Pasen.

Luxe stol voor Kerst of Pasen

Luxe stol voor Kerst of Pasen

Ingredienten:

500 gram bloem
1 tl koekkruiden (mix kaneel, kruidnagel en kardemom)
50 gram witte basterdsuiker
1 citroen
7 gram gedroogde gist (of 15 gr verse gist)
2 eieren
100 gram boter, gesmolten
150 ml lauwwarme melk
2 el bourbon whiskey
200 gram amandelspijs
200 gram rozijnen en of krenten
100 gram gesnipperde bicaureax
30 gram gepelde amandelen, grof gehakt
gesmolten boter (om het brood te besmeren)

Bereiding:

1. Bloem, halve tl zout, koekkruiden en basterdsuiker boven een grote kom zeven. Citroen schoonboenen en gele schil boven de kom er dun afraspen. Gist over bloemmengsel strooien en in het midden een kuiltje maken. Hierboven eieren breken en 100 gram gesmolten boter, melk en whiskey erbij schenken. Met een houten lepel vanuit het midden roeren tot een plakkerig deeg.

Wanneer je verse gist gebruikt dan eerst gladroeren met de helft van de suiker. Dit mengsel toevoegen gelijktijdig met de melk.

2. Het werkvlak bestuiven met bloem en het deeg hierop met de hand 10 min goed doorkneden. Hiervoor het deeg steeds uittrekken en weer dubbelvouwen tot het soepel is en niet meer aan de handen plakt. Het deeg terugleggen in de kom, afdekken met vochtige theedoek en op een warme plaats ca. 45 min. laten rijzen tot het volume verdubbeld is.

3. Halve citroen uitpersen. In een kommetje andere ei loskloppen. In een diep bord amandelspijs met vork losmaken en mengen met citroensap en helft van het ei. De bakplaat bekleden met bakpapier.

4. Het werkvlak opnieuw bestuiven met bloem en hierop het deeg een beetje platter drukken. Rozijnen, krenten, amandelen, bicareuxnippers in het midden leggen, deeg eromheen vouwen en vulling door deeg kneden. De deegroller bestuiven met bloem. Deeg tot een dikke ovale lap vormen en aan een lange kant wat uitrollen. Amandelspijs tot een worstje vormen en in midden over de lengte van deeg leggen. Dikkere helft van deeg erover vouwen zodat de vorm van een stol ontstaat. De stol op de bakplaat leggen, opnieuw afdekken met een theedoek en nog 45 minuten laten rijzen.

5. Oven voorverwarmen op 200 graden. Bovenkant van deeg bestrijken met de rest van de gesmolten boter en met een plantenspuit bestuiven met water. Kerststol in 35-40 minuten in de oven goudbruin en gaar bakken. Oven uitzetten en de stol nog 5 min. in de oven laten staan. De stol op een rooster leggen, bestuiven met een dikke laag poedersuiker en laten afkoelen.

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Luxe Stol voor Pasen of Kerst
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *