Rogan Josh Klaar

Rogan Josh

Heerlijk die gerechten bij een goed Indiaas restaurant, bijvoorbeeld saté tikka of zoals de Rogan Josh die wij nu gaan maken.  Wanneer je zelf dit soort gerechten wilt maken moet je wel een uitgebreide specerijen voorraad hebben, want als je de gemiddelde ingrediënten lijst ziet van een Indiaas recept kan ik me voorstellen dat je denkt.. wow, daar pas ik voor. Gewoon proberen, je kan namelijk ook beginnen met een kant en klare masala (kruiden mix) en later besluiten of je alle losse specerijen wilt proberen.

Rogan josh is een lamscurry die vele varianten kent. Wij maken die naar een voorbeeld van Anjum Anand met onze eigen twist. Sleutel is wel dat je aan goed lamsvlees kan komen. Je wordt nogal eens bedonderd bij slagers.

Ingrediënten:

  • 3-4 el plantaardige olie
  • 1 grote ui in dunne ringen
  • 6 grote tenen knoflook gepeld
  • 10 gr verse gember geschild in 2 stukken
  • zout naar smaak
  • 2 middelgrote tomaten , gepureerd
  • 3 el volle yoghurt (Turkse o.i.d.)
  • flinke hand verse koriander gehakt (steeltjes mogen ook)
  • hele specerijen
    • 7 zwarte peperkorrels
    • 2 zwarte kardemom peulen
    • 5 groene kardemom peulen
    • 3 kruidnagels
    • stukje kaneel ( 5 cm )
    • stukje foelie
  • gemalen specerijen
    • 4 tl gemalen koriander
    • 4 tl gemalen komijn
    • 2 tl chilipoeder / cayennepeper
    • 4 tl gemalen venkelzaad
    • 3 tl garam masala

Bereidingswijze:

Verhit de olie in een grote braadpan. Bak daarin de hele specerijen tot ze gaan spetteren.
Voeg nu je de ui toe en fruit die mee tot het goudbruin is. Voeg nu het vlees toe en bak het al roerend in ca 3 minuten aan alle kanten bruin.
Pureer ondertussen met een blender of staafmixer de knoflook en de gember met een flinke scheut water to het een gladde pasta is.
Doe deze pasta ook in de pan en roer ongeveer 2 minuten tot je de gare knoflook kunt ruiken.
Roer de gemalen specerijen en het zout erdoor en verwarm dit 40 seconden mee. Meng nu de tomaten puree erdoor en zet het vuur wat hoger.
Laat dit dit onder regelmatig roeren 15 minuten door pruttelen tot de olie uit de masala begint te lopen.
Je mag er best een scheut warm water bij doen als het te droog wordt.

Schenk er nu zoveel water bij tot het vlees half onder water staat. Het zou best kunnen dat het al vochtig genoeg is door de pasta en de tomaten puree, dan is water toevoegen niet nodig.
Laat dit met de deksel op de pan op heel laag vuur ongeveer 45 minuten door pruttelen of tot het vlees gaar is. Wij heb een sudderplaatje gebruikt.
Vergeet niet af en toe roeren.
De saus zal heel romig worden. Als de tijd verstreken is of het vlees gaar dan roer je de yoghurt erdoor en breng alles nog eenmaal aan de kook.
Haal van het vuur en breng op smaak met de koriander
Lekker met rijst of chapatti’s

chapatti
chapatti

Bereidingstijd: 90 minuten
Bereiding: Stoven
Type: Hoofdgerecht 
Land: India

Rogan Josh

Deze diashow vereist JavaScript.

Summary
recipe image
Recipe Name
Rogan Josh
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

About the author: Mnr Proeven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 × 4 =