Coq au vin
Een echte Franse klassieker de Coq au vin of voor de mensen die de taal niet machtig zijn 😉 ‘Kip in rode wijn saus’…. Maar Coq au vin klinkt toch sjieker niet waar ?
Hoewel veel mensen denken dat het een ingewikkeld recept is, is niets minder waar. Sterker zelfs, het is eigenlijk heel eenvoudig.
Met een goede 1.5 uur kan je het op tafel hebben staan en dan is de meeste tijd daarvan nog tijd dat het staat te stoven en jezelf dus met de rest van
de mooie Bourgogne wijn op de bank kan zitten.
Als je budget het toe staat neem dan een mooie biologische kip.
Die hebben een beter leven gehad en zijn gewoon ook lekkerder. Daar kan je tegenwoordig ook bij de plaatselijke grootgrutter aan komen.
Dat hebben wij dit keer ook gedaan. Daarbuiten die plofkippen worden dan nog eens heel taai als ze lang staan te stoven.
Ingredienten:
- 1 a 1.5 kg zware mooie biologische kip
- 100 gr spek blokjes
- 1 middelgrote winterwortel
- 10 sjalotjes
- 1 rode ui
- 250 gr stevige paddenstoelen (shiitake,kastanje,portobello)
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels blanke olie
- 20 gr roomboter
- 2 eetlepels bloem
- 4 dl mooie rode Bourgogne wijn
- 380 ml gevogelte fond
- 1 blad laurier
- 1 takje tijm
- beetje suiker
- 4 takjes peterselie
- zout en versgemalen peper
Bereidingswijze:
Kip in 10 stukken verdelen zoals drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rug delen.
Als je dat een beetje eng vind kan je het natuurlijk ook aan de poelier vragen.
Vergeet dan niet je karkas ook te vragen want die kan je invriezen en later weer gebruiken als je een kippen bouillon gaat trekken.
We gooien tenslotte niets weg als het niet hoeft.
Winterwortel schoonmaken, wassen en in dunne plakjes snijden.
De sjalotjes en rode ui pellen. Rode ui en 2 sjalotjes fijn snipperen.
Paddenstoelen schoonvegen met borsteltje of eens tukje keukenpapier in grove stukken verdelen.
Knoflook pellen en fijnhakken.
In grote braadpan olie verhitten.
Spek ongeveer 3 minuten bakken en daarna met schuimspaan uit pan scheppen en bewaren.
De helft van boter in pan doen en stukken kip op halfhoog vuur rondom bruin bakken.
Met schuimspaan uit pan nemen en bestrooien met zout en peper. Lukt het niet om alle kip in 1 keer te bakken kan het gerust in 2 keer.
Hele sjalotten in 2 Ã 3 minuten lichtbruin bakken.
Uit pan nemen. In het braadvet de ui- en sjalot snippers en wortel zachtjes bakken zonder dat ze teveel kleuren.
Knoflook als laatste kort meebakken. Bloem erdoor roeren en ongeveer 30 seconden zachtjes meebakken.
Dit doe je om het zetmeel in de bloem te garen zodat het kan binden.
Dan scheutje voor scheutje wijn erdoor roeren tot je saus begint te binden.
Nu fond, laurier, tijm, mespunt suiker, 2 takjes peterselie, zout en peper toevoegen.
Geheel aan de kook brengen en de stukken kip erbij doen.
De kip afgedekt in ongeveer 50 minuten zachtjes gaar stoven. Het mag gerust veel langer duren, want ze zeggen hoe langer des te lekkerder.
Intussen rest van boter verhitten en stukken paddenstoel rondom bruin bakken. Laurier, tijm en peterselie uit kip schotel nemen. ( als je het nog vinden kan)
Nu de gebakken paddenstoelen, spek en de hele sjalotten toevoegen. Gerecht nog zeker 10 minuten zachtjes laten door stoven.
Lekker op smaak brengen met zout, peper en een mespuntje suiker.
Voordat je gaat opdienen de rest van peterselie erboven fijn knippen om een mooi plaatje te krijgen
Wij hebben deze coq au vin gegeten met een puree van pastinaak en crème fraîche. Deze is niet zo zwaar als aardappelpuree en lekker fris.
Het recept van de pastinaak puree staat (nog) niet op de site dus als je hier het recept van wilt hebben moet je even reageren.
*edit Het recept van de pastinaak puree staat inmiddels ook online
Bereidingstijd: 120 min
Voor:Â 6 personen
Bereiding: stoven
Keuken: Franse
Type: Hoofdgerecht
Seizoen:Â Herfst / winter
Opmerkingen
-
Pingback: Pastinaak puree | Proeven en Ruiken
Wilma
Graag wil ik uw recept van de pastinaak puree die bij de coq au vin beschreven staat.
Alvast hartelijk bedankt.
Met vriendelijke groet,
Wilma Bertrams