Mosselen en spek Quiche

Ingredienten:
100 gr ontbijtspek
1 kleine ui
100 gr preiwit
1/4 rode paprika
10 gr boter
100 gr gekookte mosselen
3 eieren
1/8 liter slagroom
peper en zout
nootmuskaat
100 gr geraspte oude kaas

Voor het deeg :
150 gr bloem
zout
75 gr koude boter
1 ei
1 el melk
2 à 3 el ijskoud water

Bereidingswijze:
Maak eerst het deeg : zeef de bloem met een mespuntje zout in een kom. Voeg de in blokjes gesneden boter toe en prak de boter met een vork door de bloem. Blijf prakken tot het mengsel kruimelig is. Voeg het ei en de melk toe, meng goed en voeg zoveel koud water toe als nodig is om de massa te doen samenhangen. Kneed het deeg niet (kneden maakt het deeg minder licht en luchtig), maar vorm er een bal van en druk die uit tegen de bodem van de kom, zodat ook de losse kruimels in het deeg worden opgenomen. Vorm dan weer een bal en druk deze opnieuw plat tegen de bodem en wand van de kom. Herhaal deze handeling nog eenmaal, vorm er weer een bal van en laat het deeg in plasticfolie, minstens 1 uur rusten in de koelkast. U kunt het deeg ook maken in een foodprocessor, voeg in dat geval water toe terwijl de machine draait en schakel hem uit zodra zich een bal vormt.

Maak intussen de vulling : snijd het spek in piepkleine dobbelsteentjes. Pel de ui en hak hem fijn. Snijd de prei in smalle ringetjes. Snijd het vruchtvlees van de paprika in piepkleine blokjes. Smelt de boter in een koekepan en laat de spekjes al roerend zachtjes uitbakken. Voeg de ui, de prei en de paprika toe en laat de groenten een paar minuten meebakken. Schep de mosselen kort door het groentemengsel en neem de pan van het vuur. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap en bekleed hiermee de taartvorm. Prik de deegbodem hier en daar in met een vork en verdeel de mosselvulling over de bodem. Klop de eieren los met de lagroom en roer de kaas erdoor, breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat en giet het over de mosselvulling. Bak de taart 10 minuten in de op 200° C voorverwarmde oven, temper de temperatuur dan tot 180° C en laat de taart nog 20 à 30 minuten bakken, tot het deeg gaar en het ei-roommengsel gestold is.

Bereidingstijd: 60
Voor: personen.
Bereiding: Bakken (oven)
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans
Type: Gebak
Seizoen: N.V.T.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *