Zoetzure bietjes

Zoetzuur van Bietjes

Zoetzuur van Bietjes
We hebben een tijdje geleden gegeten bij een leuk restaurantje waarbij we als bijgerecht  ingemaakte gele bietjes kregen. Zoetzuur en warm dus. Was wel apart want ik wist eerst niet wat het was en heb goed moeten proeven om er achter te komen wat het nu was.
bieten-zoetzuur-gele-biet-gekookt-gesneden
Tijd dus om dit eens zelf te gaan maken. We hebben een paar mooie bieten gevonden bij de Lindehoff in Baambrugge. Dat is sowieso al een bezoekje waard.

Hieronder het recept voor 1 grote weckfles.

bieten-zoetzuur-klaar

Ingredienten:

800 gr bietjes
200 gr sjalotjes of andere uien in mooie dunnen ringetjes
1/2 a 1 chilipeper heel fijn gesneden
5 dl azijn
6 dl water
90 gr suiker
zout naar smaak

Beredingswijze:

Was de bietjes en kook ze in water beetgaar. Als je een stomer hebt kun je ze ook stomen. Ik heb de bieten 60 minuten gestoomd. Het waren wel vrij grote bieten.
Laat ze daarna goed afkoelen en pel ze.
Als je kleine bietjes hebt kun je deze heel laten maar grote kan je in plakken of stuken snijden
Bietjes laten uitlekken, je zal zien als je ze gestoomd hebt dat er veel minder vocht vanaf komt.
Als je van plan bent het lang te bewaren moet je de potten goed steriliseren met kokend water en soda, en goed naspoelen met kokend water.

Het water, azijn en suiker aan de kook brengen. Zorg dat de suiker is opgelost.
Zout toevoegen naar smaak.
Voeg dan de bietjes toe en breng weer aan de kook. Doe dit op hoog vuur zodat het weer snel kookt, de bieten mogen niet te lang meekoken.
Dan als laatste de pepertjes en uien toevoegen en dit nog 1 minuut laten meekoken.

Als je ze in potten doet om te bewaren moet je het kokend hete mengsel er meteen indoen en de potten op zijn kop laten afkoelen. Ander kan je het geoon in de pan laten afkoelen.
In de potten (mits goed gesteriliseerd) 8 maanden houtbaar. In de koelkast wel tot 6 weken.

Dit is heerlijk bij rijstgerechten als een soort van atjar, maar warm ook lekker bij zware vleesgerechten.

Kleine tip: Als je bijvoorbeeld gele bieten gebruikt doe er dan geen rode bij. HIer ben ik de fout in gegaagn. Alles is namelijk rood geworden dus ook mijn mooie gele biet en uitjes.

Tijd: 90 minuten (inclusief bieten koken)
Keuken: Internationaal
Soort: Bijgerecht
Personen: n.v.t.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *