Aberlour

Aberlour
Aberlour
Beschrijving:
De distilleerderij van Aberlour is aan de Burn of Aberlour gelegen ten zuidwesten van het regio centrum Charlestown of Aberlour.
De naam Aberlour wordt als “Ebber-Louwer” uitgesproken. “Aber” is uit het Engels afkomstig en betekent “monding” en “Lour” komt uit het Gaelic en betekent “luidruchtig”. Met deze vertaling “monding van de luidruchtige beek” verwijst men naar de Burn of Aberlour, die vlak langs de distilleerderij van Aberlour stroomt.

In 1826 werd de distilleerderij van Aberlour door James Gordon opgericht en deze werd in 1879 door de nieuwe eigenaar James Fleming verplaatst naar de plek waar de distilleerderij zich nu nog steeds bevind n.l. aan de Burn of Aberlour vlak naast de reeds bestaande twee watermolens en een graan- en zaagmolen.
De eerste spirit liep na de verplaatsing weer in het jaar 1880 uit de stills. In 1898 werd de distilleerderij door een explosie in het stillhouse door een grote brand verwoest. In 1945, na sluitingen door schaarste van graan, werd de Aberlour distilleerderij door Campbell Distillers aangekocht, die de distilleerderij weer door verbouwingen op liet knappen.
In het jaar 1973 werd de distilleerderij van Aberlour, de warehouses uitgezonderd, totaal afgebroken en geheel opnieuw herbouwd. De totale capaciteit en de stills werden verdubbeld en in 1974 werd Campbell Distillers door de Pernod Ricard groep aangekocht. In het stillhouse van Aberlour staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd.
Voor de vergisting gebruikt men zes roestvrijstalen washbacks. De lagering van de new spirit voltrekt zich in zowel refill, sherry- en bourbonvaten. Het water dat men voor de productie gebruikt komt van de bron van St. Drostan (Saint Drostan’s Well, vernoemd naar een oude monnik die jaren geleden in die omgeving woonde en daar zeer bekend was). Deze bron is te vinden op het terrein van de Aberlour distilleerderij en wordt gekenmerkt door bronwater van uitzonderlijk pure kwaliteit. Het graniet in de bron verwijst naar een periode van voor het christendom.
Deze bron staat afgebeeld op het Aberlour etiket. Het zuivere bronwater van Aberlour is erg zacht en de turf draagt bij aan een perfecte ontwikkeling van een breed scala aan smaken.
Het koelwater voor de condensors komt van de Burn of Aberlour, die ontspringt op de berg Ben Rinnes.
Het water dat men voor de koeling gebruikt, wordt na het gebruik weer afgekoeld en van zuurstof voorzien, voordat het weer in de rivier wordt teruggepomt. Dit ter voorkoming van vissterfte, vooral van de zalm, als er te warm water wordt teruggezet zonder zuurstof.
Van de totale productie wordt zo’n 50% als single malt verkocht, de rest wordt aan blenders verkocht.

Naam: Aberlour
Streek: Speyside
Eigenaar: Alan J Winchester
Directie: Campbell Distillers Ltd.
Opgericht: 1826
Water: Bronnen op Ben Rinnes
Ketels: 2 wash, 2 Spirit
Vaten: Diversen
Soorten:

Adres :
Aberlour Distillery, Aberlour, Banffshire, AB3 9PJ ,UK, Tel + 44 (0) 1340 881249, Fax + 44 (0) 1340 871729
Bezoekers Info :
Distillery Tours
Om deze distileerderij te bezoeken moet je boeken.
Bel naar +44(0)1340 881249
Of email dennis.hendry@chivas.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *