Appelplaatkoek met havermout

Appelplaatkoek met havermout

En dan is het ineens toch weer flink herfst, veel (teveel) regen, wind, kou, tijd om te bakken dus……maar wat dan. Meneer en mevrouw Proeven bakken niet bepaald op Heel Holland Bakt niveau, wij zijn van de eenvoudige baksels. Vandaag dus appelplaatkoek met havermout, lijkt het door de havermout toch nog een beetje “gezond”.

Ingrediënten:

  • 330 gram zelfrijzend bakmeel;
  • 330 gram lichtbruine basterdsuiker;
  • 160 gram havermoutvlokken;
  • 260 gram margarine;
  • 2 grote appels;
  • 2 eetlepels vanillesuiker;
  • flinke snuf kaneel;
  • 55 gram amandelschaafsel.

Bereidingswijze:

Schil de appels en haal het klokhuis eruit, snij (of liever schaaf) flinterdunne plakjes, bewaar de plakjes in water met citroensap.

Smelt de margarine in een pannetje, let op dat de boter niet kleurt. Meng in een grote kom het bakmeel, het kaneelpoeder en de basterd- en vanillesuiker, voeg de havermout toe en meng dit door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en mix dit met de mixer met deeghaken tot het goed gemengd en vlokkerig is. Neem een laag bakblik of de plaat uit de oven, leg hier een stuk bakpapier op, dan kun je later je plaatkoek uit het blik tillen.

Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht, heb je geen hetelucht kies dan voor boven en onderwarmte.

De helft van je havermoutmengsel gaat op de bodem van het bakblik, druk dit goed aan. Droog je appelstukjes af en verdeel deze over de bodem, hierover gaat het amandelschaafsel, als laatste verdeel je het resterende havermoutmengsel over de bovenkant. Beetje aandrukken en in (ongeveer) 30 minuten gaar en bruin bakken. Snij de plaatkoek meteen als deze uit de oven komt, dan is deze nog zacht.


Bereidingstijd: 1 uur
Bereiding: bakken
Type: gebak

Appelplaatkoek met havermout

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Appelplaatkoek met havermout
Schrijver
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Opmerkingen

  • Betsy

    ik zit te kijken naar dat recept van die appelplaatkoek, maar wanneer gebruik je dan de kaneel???

    • Mevrouw Proeven

      Betsy, helemaal gelijk. Ik heb hem aangepast. Bedankt voor je reactie.

      Mvr Proeven

  • Peter Zeevaarders

    cool recept…..heb geprobeerd je recept zo goed mogelijk te volgen, heb bv donkere basterdsuiker genomen gemengd met gewone suiker en minder boter…..méér dan een snufje kaneel en véél meer amandelschaafsel omdat in het zakje 100 gram zat en ik het niet wilde weggooien.
    Alhoewel ik zelfrijzend bakmeel gebruikt heb, rees de koek niet echt trouwens. Maar al met al de lekkerste appalplaatkoek die ik ooit gemaakt heb…
    Dank je voor het delen…..was er zelf nooit opgekomen een koek te maken zonder eieren….

  • Marike Doddema

    Heb het gemaakt en het was heerlijk! Later iets aangepast, maar echt easy en ga het veel vaker maken 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *