Lekkerbekkie

Lekkerbekkie

Lekkerbekkie, absoluut een van de geuren van de markt…..loop je langs, beetje koud en verkleumd en ruik je zo’n lekker, gefrituurd visje, klaar om op te eten met een lekkere klodder vette saus………Hier eindigt het spookje wel, Meneer Proeven roept altijd (net iets te hard) gadverdamme, ik ruik oud frituurvet……..Tijd om het maar eens zelf te proberen dus, met schoon vet.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 kabeljauwfilets van ongeveer 150 gram per stuk;
  • frituur- of zonnebloemolie;
  • 125 gram bloem;
  • 1 eetlepel (olijf)olie;
  • 200 ml. licht bier of pils;
  • 2 eiwitten (de dooiers gebruik je niet, kan je invriezen voor later gebruik);
  • peper uit de molen;
  • grof zeezout.

Bereidingswijze:

Zeef de bloem in een kom en voeg royaal peper en zout toe, voeg de olie en het bier toe en roer met de garde tot het gemengd is. Je hoeft niet vreselijk te kloppen ofzo, gewoon mengen tot alles door elkaar is. Dek de kom af met plasticfolie en laat (minimaal) een uur op het aanrecht staan, niet koel zetten dus.

Haal de vis uit de koelkast, is je vis namelijk te koud hecht het beslag niet.

Wij gebruiken voor dit soort “frituuracties” altijd onze gietijzeren wok, in de frituurpan kan ook alleen moet je deze daarna verversen, de vislucht en smaak blijft in je vet zitten. Verwarm je frituurolie voor tot 180 graden, werk je in een pan zonder thermostaat kun je dit controleren door een druppel beslag in de pan te doen, het moet meteen lekker gaan bruisen en sissen (we hoeven verder geen betoog te houden over voorzichtig werken met hete olie, toch ??).

Neem een schone kom, desnoods extra naboenen met citroen, en klop de eiwitten tot er pieken ontstaan. Spatel heel rustig de geslagen eiwitten door het beslag, niet hard kloppen, dan sla je de lucht eruit.

De de filets droog en haal er 1 door het beslag, beetje uitlekken en frituren maar. Doe dit per stuk anders word de olie te koud en wordt het niet knapperig en luchtig maar vet en zompig.


Bereidingstijd: 1,5 uur
Bereiding: frituren

Lekkerbekkie

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Lekkerbekkie
Schrijver
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Gemiddelde waardering
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *