Auchentoshan

Auchentoshan
Auchentoshan
Beschrijving:
Auchentoshan is ten noordwesten van de stad Glasgow gelegen, tussen de A82 en de rivier de Clyde. De naam komt uit het Gaelic en betekent “hoek van het veld”.
Vroeger stonden op de hoek van dit veld een boerderij, een woning en het vee. Dit was allemaal één bedrijf.
Waarschijnlijk is de distilleerderij gebouwd door Ierse vluchtelingen in 1825.
Dit zou ook de reden kunnen zijn dat er bij Auchentoshan drie keer gestookt wordt, in plaats van de twee keer, wat bij de Schotse distilleerderijen normaal is. In Ierland is drie keer distilleren gebruikelijk. Na een vernietigend bombardement tijdens de tweede wereldoorlog werd de distilleerderij totaal vernietigd en in 1948 werd na een verbouwing de productie weer hervat.
Auchentoshan is vele malen van eigenaar veranderd, in 1984 werd de distilleerderij gekocht door Stanley Morrison LTd. Deze firma veranderde in 1997 haar naam in Morrison Bowmore Ltd. en deze firma is nu eigendom van de Japanse distillateur Suntory.

Auchentoshan is een schoolvoorbeeld van een Lowland malt, de whisky wordt drie keer gestookt. In het stillhouse staan één wash still, één spirit still en in het midden een “intermediate still”. In de spirit still gebeurt de derde distillatie tot zelfs 81% alcohol. Er is geen sterkere new spirit in Schotland, dan wat er uit deze pott still loopt. Door het zo hoog afstoken krijgt men een heel zuiver product dat geliefd is voor het maken van de blended whisky’s. Voor de rijping gebruikt men refill, bourbon- en sherryvaten. Vier washbacks zijn van larikshout en twee zijn gemaakt van roestvrij staal. Auchentoshan is weliswaar gelegen in de Lowlands maar het water komt uit een meer dat in de Highlands is gelegen, Loch Katrine geheten en het koelwater is regenwater, dat wordt opgevangen in een reservoir bij de distilleerderij. In 1987 werd Auchentoshan door Morrison Bowmore Distillers Ltd. overgenomen. Deze speciale en exclusieve botteling van de 1973er Auchentoshan is gebotteld van het oloroso sherry fust met nr. 803 en is een fraaie houten kist verpakt.

Naam: Auchentoshan
Streek: Lowland
Eigenaar: Stuart Hodkinson
Directie: MORRISON BOWMORE Distillers Ltd
Opgericht: 1800
Water: Loch Cochno
Ketels: 1 Wash, 1 tussen, 1 Spirit
Vaten: Ex bourbon en Sherry
Soorten:

Adres :
MORRISON BOWMORE Distillers Ltd, Springburn Bond, Carlisle Street, Glasgow, G21 1EQ, Scotland , info@morrisonbowmore.co.uk , T:+44 (0)141 558 9011, F:+44 (0)141 558 9010
Bezoekers Info :
Ma-Za
10:00 – 16:00
Elk uur rondleidingen.
Groepen even van te voren reserveren.
Volwassenen £3.50 Gratis under 16 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *