Talisker Distillery

Talisker Distillery
Talisker Distillery
Beschrijving:
De geschiedenis van de Talisker Distillery dateert van 1831. Ondanks het feit dat de toenmalige minister haar als een “curse for the area” bestempelde, groeide zij tegen de verdrukking in. Na enige malen van locatie te zijn veranderd, heeft de distillery nu haar ligging gevonden aan de ruige, met zeewier overgroeide westkust van Isle of Skye.
Sinds 1925 behoort de Talisker Distillery tot het concern United Distillers, dat uiteindelijk de Talisker Whisky inlijft bij haar Classic Malts Range. Op 22 november 1960 slaat het noodlot toe. De distilleerderij wordt getroffen door een grote brand die onder andere het ketelhuis vrijwel volledig in de as legt. Er wordt direct met het herstel begonnen. Bij de wederopbouw worden de 5 “stills” vervangen door exacte kopieën van de oude.

De bestaande condensors (worms) aan de buitenzijde van het gebouw, hebben de brand overleefd en worden weer in gebruik genomen. De distilleerderij wordt in 1962 heropend. Talisker is de enige distilleerderij op Skye; wel is er nog een bedrijf op het eiland dat een vatted malt (Poit Dhubh) en een blend (Te Bheag) maakt. Er wordt gezegd dat deze beiden een stevig percentage Talisker zouden bevatten.
De 10-jarige Talisker, zoals die is opgenomen in “The Classic’s”, is in Nederland vrijwel overal verkrijgbaar, de wat oudere 18 jarige wordt niet meer gebotteld en is vrijwel niet meer te krijgen. De exclusievere Taliskers zijn wat moeilijker te vinden, maar met wat zoeken komen er toch wat boven water.
Het zachte peaty karakter van deze Malt Whisky wordt voornamelijk bepaald door de ligging aan de Atlantische Oceaan, die de met zeewier en jodium bezwangerde westenwinden over de Distillery jaagt en over de gebieden die de turf leveren voor de bereiding van de Talisker Whisky. Vandaar de licht medicinale geur en smaak, die zo typerend is voor deze Malt en die door liefhebbers hogelijk wordt gewaardeerd. De Talisker Malt Whisky is een prachtige digestief whisky met een rijk en vol aroma.

Naam: Talisker Distillery
Streek: Highland
Eigenaar: United Distillers & Vintners (Diageo) Ltd
Directie: Mike Copland
Opgericht: 1830
Water: Cnoc-nan-Speireag
Ketels: 2 wash, 2 Spirit
Vaten: NB
Soorten:

Adres :
Talisker Distillery , Carbost, Isle of Skye, Inverness-shire IV47 8SR , + 44 1478 640 314
Bezoekers Info :
Openings Tijden:
April tot en met Oktober:
10.30 – 17.00
laatste tour om 16.30

November tot Maart:
Ma t/m Za 14.00 – 17.00
laatste tour om 15.30

Duur van een tour:
ieder half uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *