Laphroaig Distillery

Laphroaig Distillery
Laphroaig Distillery
Beschrijving:
Laphroaig (uitgesproken als “La Froig”) staat aan de zuidkust van het eiland Islay net voorbij de Ardbeg distilleerderij.
De naam Laphroaig komt uit het Gaelic en betekent “Het mooie dal aan de brede rivier”. In 1826 werd er een vergunning voor twee stills afgegeven. In 1923 verdubbelde de nieuwe eigenaar Ian Hunter, het aantal stills en liet ook de moutvloeren vergroten. In 1928 bracht hij een zeer gewilde blend op de markt.
En ook de vraag naar de malt van Laphroaig steeg. Sinds 1974 na diverse overname’s staan er nu in het stillhouse vijf stills.
In het stillhouse van Laphroaig staan drie wash en vier spirit stills. Een van de spirit stills is echter twee keer zo groot, daar er geen ruimte meer was om de vijfde er te plaatsen van de zelfde maat. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van roestvrij staal.
De eigen mouterij van Laphroaig levert zo’n 20% van de productie, de rest wordt bij Port Ellen gekocht. De gerst, die op de moutvloer ligt te ontkiemen wordt om de acht uur electronisch gekeerd.
De turf komt van eigen grond die ten noorden van de distilleerderij ligt. Laphroaig gebruikt uitsluitend ex-bourbonvaten. Kilbride Loch heet het meer waar men het water via een pijpleiding naar de distilleerderij brengt. Op de etiketten van de maltwhiskies van Laphroaig staat de tekst ” The most richly flavoured of all Scotch whiskies”, wat het karakter van deze mooie Islay maltwhiskies aangeeft.

Naam: Laphroaig Distillery
Streek: Islay
Eigenaar: Lain Henderson
Directie: Allied Distillers Ltd
Opgericht: 1815
Water: Killbride Dam
Ketels: 3 Wash, 4 Spirit
Vaten: Am. first fill Bourbon
Soorten: N.v.

Adres :
Laphroaig Distillery, Port Ellen, Isle of Islay, Argyll, PA42 7DU Tel. 01496 302418
Bezoekers Info :
Bellen voor een afspraak naar :
+44 (0)1496 302418.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *