
Zelf gehakt maken
Zelf gehakt maken, dat is voor veel mensen iets vreemds. Gehakt ligt toch op die overzichtelijke bakjes bij de grootgrutter.
Wij hebben ook jaren van die bakjes gekocht, maar bleven er wat ontevreden over. Te droog, smakeloos, etc etc. Dan rest je niets anders dan het zelf te gaan maken.
In eerste instantie kocht ik een gehakt molen bij de kijkshop, zo’n handmatig geval. pffff dat was werken zeg, draaide me een ongans en het duurde me veel te lang. Verhalen op het web,dat je het vlees moet snijden en dan heel even laten invriezen, dan zou het makkelijker gaan. Mooi niet.
Het gehakt daarintegen wat we dan na veel pijn en moeite kregen was wel een stuk lekkerder dan die van de bakjes.
Rond die tijd kochten we ook onze kenwood major, dus daar meteen de gehakt molen bijgenomen. WAUW… dat ging snel en goed, wat een beest die machine.
Dan ga je aan het rommelen wat nu het beste gehakt recept is. We kochten redelijk vet rundvlees, maar kregen daar nog steeds een mooie tartaar van. Dan ga je toch twijfelen hoeveel vet ze er bij de grootgrutter doorheen doen om het vet te maken.
Nog vetter rundvlees gekocht maar nog steeds tartaar. mmmm.. wat gaan we daar aan doen.. idee !! we gaan we er varkensvlees door mengen, en verdomd.. we kregen nu echt mooi gehakt wat lekker soppig bleef na het bereiden.
Tegenwoordig maken we dus eerst tartaar en dan gaan we over op het gemengde gehakt door het varkensvlees er door te mengen.
Ons verhouding voor het lekker gehakt is:
- 3/4 Iers rundvlees
- 1/4 varkenvlees in de vorm van speklapjes.
Wij kiezen voor Iers rundvlees omdat dat heel mooi met vet ge-aderd is.






Opmerkingen
-
Karin
Ben net beginnen met zelf gehakt te maken van varkenslappen, maar wil nu rundergehakt maken, wat voor rundvlees kan ik het beste nemen, riblappen of sucadelappen of iets anders?
-
Corry
ik ben blij met deze informatie want ik begin met een Kitchen-aid machine waarop ik ook een vleesmolen heb gekocht want we willen zelf gehakt gaan maken.
-
Karin
Het is zo leuk om te doen corry, en het smaakt zo goed die eigen gemaakte ballen.
-
-
devriendt.daay
ok bedankt
-
devriendt.daay
laat me iets weten om nog lekker varkens gehakt te maken
-
devriendt.danny
geachte ik wil wat vragen voor varkens gehakt te maken mag je daar wit brood of bruin brood bij doen voor de smaak en mag je ook er ei in doen hoe veel brood en ei mag ik er in doen in een kg en is er nog wat anders voor in te doen laat je me graag iets weten aub mvg danny
-
devriendt.danny
moet dat vers brood zijn of oud brood zijn fijn of grof laat je me iets weten danny
-
Sabine
Heeft iemand wel eens gehakt gemaakt van kip? Ik ben benieuwd met welke kruiden kipgehakt het lekkerst is.
-
Karin
Ik heb het geprobeerd met alleen kipfilet, dat was geen succes het werd veel te droog. Nu maak ik het van dijfilet (kippendijen zonder het bot) daar zit ook een beetje vet aan en het is veel lekkerder vlees en wordt niet droog. Niet te lang laten bakken.
-
Evert
Ik heb een KitchenAid met gehaktmolen uiteraard en maar een keer gehakt gedraaid van Ierse doorregen runderlappen. Nu zag ik op de afbeeldingen bij de tekst dat je een snijplaat gebruikt hebt met grote gaten. Bij mijn molen zitten er 3 en ik heb de middelste gebruikt en dat gaf mooi gehakt. Is jouw gehakt dan niet een beetje grof van structuur? Of vind je dat wel lekker?
-
Pingback: Tomatensoep | Proeven en Ruiken
-
Ik heb eerst het rundvlees en daarna de speklappen gemalen door de middelgrote snijplaten en daarna voor een goede menging nog eenmaal samen gemalen. Het gehakt was heerlijk, maar naar mijn zin iets te fijn. Volgende keer ga ik de grote gaten proberen.
De verhouding rund/spek vond ik prima. Bedankt meneer Proeven! -
josta tuinfort
ik heb wat gespaard en heb 3 molens geprobeerd.de tomado keukenmachine een molen
zorg dat je hygynish werk en het vlees behou zijn sappig heid
z ebeste resultaat om gehakt te maken is de vleesmolenlektrissh en een vleesmolen.
-
Ruud
Aan Karin:
In Turkije heb ik geleerd dat je het lekkerste gehakt krijg door niet een gehaktmolen te gebruiken, maar een wiegemes. Hierdoor blijven de vetten in het vlees zitten en is zelfs kippengehakt niet droog. Verder is het nog lekkerder om het daarna niet te bakken, maar langzaam te laten garen in de oven zonder toevoeging van extra vet, want het vlees heeft dus genoeg aan zijn eigen vet. Heerlijk met Köfte of Kebab kruiden, maar ook als gewoon gehakt. -
Marianne Achten
veel mensen vergeten dat in gehakt rundvlees zit. rundvlees moet of kort en krachtig, zoals bief worden gebraden, of sudderen, net als draadjesvlees. dus eerst rondom aanbraden en dan op een “klein vuurtje”, met de deksel op de pan, laat ze gerust anderhalf uur braden, maar wel heel zachtjes en af en toe omkeren. ik doe er altijd een eetlepel azijn van zoetzure zilveruitjes bij, dan worden ze heerlijk zacht.
smakelijk eten! -
Linda
Ik heb ook de kenwood hakmolen opzetstuk gekocht, werkt fantastisch ik heb heerlijke gehakt gemaakt waar ik fricandeau van gemaakt heb dat was zeer lekker, ik gebruikte 70% rundvlees 30 %varkens vlees 30%gerookt spek ik heb ook zelf gehakt kruiden gemaakt mijn smaakte en rook heerlijk..groetjes linda.
Meneer Proeven
Kleine tip voor het schoonmaken van een gehaktmolen. Neem een sneetje oud brood en draai dat als laatste door de molen. Dan neem je de meeste restjes mee naar buiten zeg maar.