Ananas chutney
Deze ananas chutney is een gerecht dat vaak in Zuid Afrika als bijgerecht bij een boboti of stoofpot word geserveerd.
Je hebt natuurlijk meerdere chutneys zoals bijvoorbeeld de mango chutney, die wel de bekendste is.
Deze van ananas is heerlijk zoet en bijt toch een beetje op je tong.
Ook heerlijk bij bijvoorbeeld rijst.
Ingrediënten:
- 1 ui
- 500 gram ananas
- 1/4 tl zout
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 1/4 tl kruidnagelpoeder
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl cayennepeper
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl gemberpoeder
- 2 el donkerbruine basterdsuiker
- Sap van 1/2 citroen
- Rasp van de citroen schil
Bereidingswijze:
De ananas en de ui heel klein snijden of beter laat de keukenmachine dit voor je doen. Niet te fijn dat het prut word. Het moet wel herkenbaar blijven.
Dit die je met de citroensap in een pan met dikke bodem en zet het op een rustig vuur.
Voeg hieraan de kruiden en de citroenrasp toe en laat dit ongeveer 30 minuten heel rustig pruttelen met de deksel op de pan. Regelmatig even kijken roeren.
Als het na 30 minuten nog wat te vochtig is laat je het nog een paar minuten op iets hoger vuur zonder deksel op staan zodat er wat vocht verdampt
De dikte waar je naar op zoek bent is die van appel compote.
Mocht je het niet zoet genoeg vinden kan je er gerust wat suiker aan toevoegen
Tip:
Om te bewaren kan je het als het heet is in gesteriliseerde jam potjes of weckpot doen.
Gewoon de hete chutney in de pot en dan de deksel erop en op zijn kop zetten om af te laten koelen.
Door de warmte trekt de pot dan vacuüm en kan je het in de koelkast gerust een paar weken bewaren
Bereidingstijd: 30 Minuten
Bereiding: Koken
Type: bijgerecht
Land: Zuid Afrika
Ananas chutney
Geef een reactie