Winterse-pompoentaart

Pompoentaart

Pompoen uit de oven, pompoenpuree, pompoensoep, pompoenchutney….. Je wordt heel creatief als de pompoenoogst goed is. Een ding hadden we nog niet geprobeerd, pompoentaart. Het probleem is dat de meeste recepten met pompoen uit blik werken, en dat willen we niet. Hier komt hij dan……. het recept voor pompoentaart met verse pompoen.

Ingrediënten voor de taartbodem:

  • 250 gram bloem;
  • 125 gram koude (room)boter;
  • 1 ei;
  • 125 gram suiker.

Ingrediënten voor de vulling:

  • 1 kilo verse pompoen, geschild en in blokjes;
  • 3 eieren;
  • 150 gram suiker;
  • 85 gram bloem;
  • citroenrasp (ongeveer 2 theelepels);
  • 1/2 theelepel speculaaskruiden;
  • 200 gram crème fraîche;
  • zout.

Bereidingswijze:

Begin met de bodem, snijd de koude boter in blokjes. Kneed van de bloem, boterblokjes, ei en de suiker snel een deegje. Niet al te lang op kneden, het heeft geen zin en is superplakkerig. Maak een plak stuk van het deeg en leg in de koelkast, minimaal 3 kwartier.

Kook de pompoenstukjes zonder extra water gaar. Pureer de pompoen met de staafmixer en laat goed afkoelen, als je nu namelijk de eieren toevoegt krijg je roerei. Als de puree koud is weeg je 500 gram af. Verwarm de oven voor op 190 graden hetelucht stand. Klop de eieren, speculaaskruiden, beetje zout, suiker, bloem, citroenrasp en de crème fraîche, voeg de pompoenpuree toe en roer tot je een egale massa hebt.

Rol het deeg uit, als dit niet lukt omdat het te zacht is druk je het meteen in de vorm. De vorm hoef je niet in te vetten, makkelijk is wel om een bakpapiertje op de bodem te leggen. Leg op het deeg een bakpapiertje en de blindbakvulling. Bak de bodem ongeveer een kwartiertje. Haal de bodem uit de oven en verwijder de blindbakvulling. Pas op dit is loeiheet !! Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Giet de vulling op de bodem, mag tot de rand want het kookt niet over en bak de taart in ongeveer 40 minuten af.

Extra nodig:

  • taartvorm met losse bodem (zonder al teveel reclame te maken, wij zijn erg tevreden over de vormen van Fat Daddio’s, die zijn ook niet zo achterlijk duur);
  • Blindbakvulling (droge bonen werken ook, je kunt ze alleen niet meer eten na gebruik);
  • bakpapier;
  • plasticfolie;
  • staafmixer;
  • pan met dikke bodem.

Bereidingstijd: 5 kwartier + 1 uur koelen
Type: Gebak

Pompoentaart

Summary
recipe image
Recipe Name
Pompoentaart
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

About the author: Mevrouw Proeven

Leave a Reply

Your email address will not be published.