
Verse vanillesaus
Verse vanillesaus maken schrikt een flink aantal mensen toch af en gaan dan voor de variant uit een pakje of fles. Waarom niet gewoon een keer zelf proberen, en geloof me het valt allemaal best mee.
Gewoon de stappen opvolgen zoals hieronder beschreven.
Er is 1 ding wat je de hele tijd in acht moet nemen.. de saus mag nooit te heet worden, anders krijg je “scrambled eggs” met vanillesmaak. Niet lekker.
Ingredienten:
- 250 ml slagroom
- 250 ml volle melk
- 1 vanillepeul
- 1 tl maizena
- 2 eidooiers
- 50 gr suiker (indien gewenst)
Bereidingswijze:
De melk en de room in een pan doen. Het moet wel een pan zijn die niet te snel aanbrand.
Snijd de vanille peul doormidden en schraap de zaadjes eruit.
Doe dit bij het melk room mengsel. Je kan ook de schil van de peul ook even meekoken, als je die voordat je gaat mengen maar even eruit haalt of filtert door een zeef.
Breng dit mengsel heel zachtjes aan de kook en laat dat onder regelmatig roeren nog 10 minuten pruttelen.
In een kom los je de maizena op met een scheutje water. Doe hier dan de eidooiers bij (denk aan de tip van het ei invriezen ) en de suiker. Je kunt de suiker ook laten zitten als je niet zo’n zoetekauw bent, logisch wordt je saus minder zoet. Klop dit op tot het ei romig en een beetje bleek is.
Schenk al roerend een flinke scheut van de hete room/melk bij het eimengsel en roer dit goed door.
Let op dat de melk niet kookt anders krijg je dus dat vanille roerei
Nu doe je het eimengsel al roerend bij de room/melk en zet de pan weer op zacht vuur.
Al roerend verwarm je dit tot dat de saus gaat binden. Het kan best 10 minuten duren als je het vuur laag hebt staan, dat geeft niets. Beter te langzaam dan een mislukking.
Je saus is mislukt als je allemaal harde gele stukjes ziet. Stop dan maar, hier is niks aan te doen.
Je kan zien als de saus gebonden is als je de achterkant van een houten lepel of spaan in de saus doopt en er met je vinger een streep over trekt. De saus mag niet meer naar elkaar toelopen (denk aan iets minder dik dan vla uit een pak, de saus wordt dikker als hij afkoelt).
Nou zo moeilijk was dit toch niet en wat is het het heerlijk. Gauw een appeltaart bakken en erbij serveren.
Laatste tip: je kan de saus prima invriezen, hij verliest niks. Alleen niet ontdooien in de magnetron ofzo…..
Bereidingstijd: 30 minuten
Bereiding: koken
Type: saus






Pingback: Appeltaart met Amandel - Proeven en Ruiken