Zelf gerookte forel

Zelf gerookte forel

We heb gisteren een paar mooie forellen gekocht. Zelf gerookte forel was een beetje blijven hangen omdat ik dit vorige week in een uitzending van Campinglife met Rene Pluijm zag.
En zien koken betekend bij ons doen koken, of moet ik zeggen zien roken doet roken.

gerookte-forel-forellen

De laatse keer dat wij een forel rookte was afgelopen zomer in Peschiera Italie bij het garda meer. Daar hadden we op de plaatselijk markt een paar zogenaamde gardameer forellen gekocht.

Ik heb net een foto op facebook geplaats van de forellen die klaar staan om gerookt te worden en dan zie erg goed het verschil van hoe mensen tegen een hele vis aankijken. De een zegt.. zo dat ziet er lekker uit en de ander roept.. baaahh hij kijkt me aan. …tja niet alles komt op die overzichtelijke bakjes van plaatselijke grootgrutter.
Maar goed tijd dus om onze cameron rookoven uit de kast te trekken, en die stond natuurlijk al weer te popelen.

gerookte-forel-file-klaar
Ingredienten:
2 forellen (gekweekt)
140 gr zeezout
paar kleine tomaatjes
halve citroen
paar blaadjes salie

Bereidingswijze:
Zet ruim van te voren 2 liter water op en los het zeezout hier in op. Laat dit pekelbad afkoelen.
Maak de forel schoon (ingewanden eruit) en als de visboer dat al voor je gedaan heeft kan het geen kwaad om ze nog even goed af te spoelen onder koud water
Leg de forel in het afgekoelde pekelbad en laat dat voor ongeveer 3 kwartier staan.

Haal de forel uit het pekelbad en droog de vis goed door deze met een katoenen theedoek te deppen. Let op dat je een theedoek neemt die niet met wasverzachter is gewassen want anders
heb je kans dat je vis een beetje naar wasverzachter gaat smaken. Snijd de tomaatjes door de helft en wat plakjes van de citroen. Doe wat hiervan in de buikholte van de forel.
Leg de overgebleven tommatjes en citroen rond de forellen op het rooster en leg er ook de blaadjes salie ertussen. Doe de houtmot in de rookoven en leg het rooster er bovenop. Doe de
deksel op de rookoven en zet het vuur zachtejes aan. Als de rookoven begint te roken doe je de deksel helemaal dicht en laat de forel 20 tot 30 minuten roken.

Neem de forel uit de rookoven nu kun je naar keus er voor kiezen om de vis eerst te ontvellen en dan op je bord te doen of deze meteen op het bord te doen zodat je of je gasten dit zelf moeten doen.
Een forel heeft veel en zeer kleine graadjes en vergt wat meer tijd om schoon te maken. Maar zeker een heerlijke vis als de forel is dat zeker waard.

Wij hebben het verder heel simpel gehouden. Alleen een paar gebakken krieltjes erbij en smullen maar.
Eet smakelijk

Tip:
Let op als je vis koopt dat de ogen er nog mooi helder uitzien en nog een beetje op de kop liggen, als je natuurlijk hele vis koopt. Maar bij een hele forel gaat dit dus lukken.

Opmerkingen

 • Jos Wijdemans

  Alles is duidelijk beschreven. Alleen las ik op andere sites dat de vis eerst goed gedroogd moet zijn omdat als de vis niet goed droog is(de huid plakt niet meer)de rooksmaak er niet goed intrekt. Ik leg de forel op het rooster in mijn rookoven en laat de vis drogen met de branders aan en de deksel half open plm 1/2 uurtje tot de vis niet meer pikt(plakt)

 • Geen idee Jos.. ik heb er geen problemen mee maar ik ga het zeker een keer uit proberen.

 • ik rook regelmatig partijen vis van 15 stuks tegelijk
  elke soort vis moet eerst drogen
  ik dep ze altijd eerst af met keukenrol
  daarna hangen ze gemiddeld 1 uur tussen de 40 en 50 graden te drogen met de rookoven op een ruime stand
  hierna rook ik ze ongeveer 1 1/2 uur tot 2 uur op de zelfde temperatuur alleen dan met smeulend eiken en wilgen hout
  resultaat is een super zacht visje of het nu forel zalmforel of makreel is

 • Top Ernst.. bedankt voor het advies.(of moet ik malle pietje jongkind zeggen 🙂 ))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *