Zelf Gerookte Kipfilet

Vandaag maar weer eens een paar kipfilets gerookt. Ik had er weer een een paar nodig voor de voorraad zoals wij dat noemen. Sinds ik mijn cameron rookoven heb, koop ik nooit meer van die vieze glazige “gerookte” kipfilets in de supermarkt of zo. Die zijn namelijk helemaal niet gerookt, maar gepekeld.

Je begint met een aantal rauwe kipfilets die je in bouillon pocheert. Pocheren is beter omdat dan je kipfilet niet zo hard word.

Kip pocheren in boullion

Als de kipfilets nagenoeg gaar zijn smeer ik ze in met boter en daarna met onze huisgemaakte rub , een mengsel van diverse kruiden die veel in de rokerij voorkomt . Ik zal binnenkort ook het recept van de rub die wij veel gebruiken plaatsen. de hout krullen die ik vandaag gebruik zijn van kersenhout.

Rub en kersen hout krullen

De kipfilets in de rookoven en deze ongeveer een kwartier laten roken. Het boekje dat ik heb over roken zegt 5 minuten maar uit ervaring weet ik inmiddels dat dat best wat langer kan.

Ingesmeerd met Rub

De kipfilets na het kwartier in de rookoven laten afkoelen voor extra smaak.

Dus morgen maak ik een lekkere salade met als hoofdingrediënt “zelf gerookte kip” en de andere kipfilets gaan per stuk in de vriezer voor later gebruik.

Hier het resultaat

Zelf gerookte kip

De hele impressie:

Opmerkingen

 • Wat een duidelijke beschrijving.
  Ik kan alleen het recept voor de rub niet vinden.

 • Dat klopt Marije, dat moest ik nog steeds doen.
  Hij staat op dit moment op de hoofdpagina.

  http://proevenenruiken.nl/juanitas-dry-rub-usa/

 • Hoe lang moet je de kip pocheren?

 • Dat ligt een beetje aan de grootte van je kipfilets maar de de stelregel is als de kipfilet wanneer je deze indrukt met je vinger en hij niet terug veert dat het gaar is.
  Ik doe het meestal tussen de 30 en 45 minuten. En als je meteen gaat roken maakt het ook niet uit of het nog een beetje rauw is aan de binnekant. Het wrod toch wel gaar tijdens het roken.

 • Kreeg recent een aantal vragen (via email):
  1. Welke boter kan ik gebruiken?
  Antwoord: welke boter je maar voorhanden hebt behalve natuurlijk smeerboter voor op de boterham

  2. Kan ik ook een andere Rub gebruiken die ik elders gevonden heb.
  Antwoord: Ja natuurlijk dat is een kwestie van proberen.

  En laat vooral hier weten welke Rub je gebruikt hebt en hoe het smaakte. 😉

 • Dat ziet er heerlijk uit 🙂
  Ik ga voor het eerst iets roken met mijn tafelrookoventje.
  Zojuist twee kipfiletjes gehaald en alle spullen staan klaar om aan de gang te gaan..

  Op welke temperatuur rook je de filets eigenlijk? En is dat altijd de temperatuur voor filets?

  Als dry rub ga ik een Mexicaanse kipkruiden mix gebruiken die ik een keer bij zo’n turkse toko gekocht heb.. Ben erg benieuwd hoe het zal gaan smaken…

  Ik heb nog een roomboterachtige kruidenboter van de poelier, of een olijfolie. Welke raadt jij aan ter vervanging van de boter uit jouw recept? Ik heb anders namelijk alleen smeerboter, en die raadt je af zie ik 😉

  ‘Keep up the good work’

  Groet, Jaco

 • Jaco,
  Ik heb eigenlijk geen idee hoe warm het in de rookoven is. Wel eens goed om dat te meten denk ik ;). Gaat altijd op de grote (wok) pit op bijna het laagste vuur.
  En wat de boter betreft, smeerboter bestaat voor een heel groot deel uit water en is gewoon minder lekker. Als ik uit jouw keuzes moest kiezen zou ik voor de kruidenboter gaan. Brengt ook weer smaak over.

 • Leo heyveldt

  Voor de eerste keer van mijn leven iets gerookt was erg lekker maar doe toch iets fout was wat aan de droge kant misschien een tip?

 • Je kip niet te lang voorgaren, en lekker veel boter gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *