Vanillebavarois

Ingredienten:
7 blaadjes gelatine
4 dl rode bessensap
175 gram suiker
4 eetlepels crème de cassis
ijsklontjes
ca. ½ eetlepel olie
2 dl melk
½ vanillestokje
4 blaadjes witte gelatine
2 eieren
3 dl slagroom
2 zakjes vanillesuiker
½ zakje slagroom versteviger
4 chocolade-hulstblaadjes

Bereidingswijze:
In kom met ruim koud water rode gelatine ca. 10 minuten weken. In pan 1 dl rode bessensap verwarmen. Al roerende 100 gram suiker erin oplossen. Gelatine goed uitknijpen en van vuur af al roerende in hete sap oplossen. Rest van bessensap en crème de cassis erdoor roeren. Bessensap in ca. 1 uur afkoelen tot mengsel de dikte van ongeklopt eiwit krijgt. Binnenkant van grote schaal dun bestrijken met olie. Bessengelei in de grote schaal schenken. Kleine schaal voor de helft vullen met ijskoud water en ijsklontjes. Deze schaal in de schaal met bessengelei laten zakken, zodat grote schaal tot bovenaan met een dunne laag bessengelei gevuld is. Grote schaal voorzichtig in een bak met ijskoud water en ijsklontjes zetten en bessengelei in ca. 1 uur stijf laten worden.
Vanillestokje opensnijden. In pan 1½ dl melk mat vanillestokje ca. 15 minuten zachtjes laten trekken.
In kom met ruim koud water witte gelatine ca. 10 minuten weken. Eieren splitsen. In kommetje dooiers met 1 eetlepel suiker en rest van melk losroeren. Vanillestokjes uit melk verwijderen. 3 eetlepels hete melk door losgeklopt ei roeren. Al roerende ei mengsel aan hete melk toevoegen. Gelatine goed uitknijpen en van vuur af al roerende in vla oplossen. Rest van suiker toevoegen en al roerende oplossen. Vla ca. 20 minuten laten afkoelen tot zij geleiachtig wordt.
Intussen in een kom de eiwitten stijfkoppen. In een andere kom 2 dl slagroom stijfkloppen.
Eiwit en slagroom luchtig door de vla scheppen tot een egale massa ontstaat. Koud water uit binnenste schaal schenken. Binnenste schaal vullen met heet water. 1 tel laten staan en binnenste schaal uit de buitenste schaal nemen. Holte in bessengeleiwand vullen met vanille bavarois.
In koelkast pudding in ca. 3 uur stijf laten worden. In kom de rest van de slagroom versteviger stijfkloppen. Overdoen in spuitzak met kleine kartelmond en tot gebruik in de koelkast leggen.
Schaal enkele tellen in heet water houden. Platte schaal erop leggen. Samen keren even schudden en pudding op schaal laten glijden. Garneren met toefjes slagroom en chocolade-hulstblaadjes.

Bereidingstijd: 300
Voor: 4 personen.
Bereiding: Overig
Gang: Nagerecht
Keuken: Nederlands
Type: Overig
Seizoen: N.V.T.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *